AKTUELNO

Mala zelena metalna kutija poreklom iz Jugoslavije, puna dokumenata s početka 20. veka, pronađena je u kući u istočnom delu Toronta i pre par dana vraćena je pravim vlasnicima!

Decenijama je stajala zaboravljena u zidu porodične kuće u Torontu a slučajno je pronađena kad je porodica koja je tu živela raščišćavala stvari pre predaje kuće novom vlasniku.

Kutija je otkrivena u ventilacionom otvoru a u ruke komšinice Nensi Traskot dospela je tako što je porodica, koja ju je pronašla u svojoj kući pre prodaje, rešila da joj je pokloni misleći da bi moglo da je interesuje to što je unutra.

Foto: TORONTO CTV.NEWS.CA PRINTSCREEN

- Ovde se nalazi blago, četiri dokumenta, dva koja ne mogu da pročitam jer su iz Jugoslavije - rekla je Traskotova za kanadsku televiziju.

Međutim, postojao je jedan dokument koji joj je odmah privukao pažnju - tapija o vlasništvu nad pomenutom kućom iz 1950-ih.

- Mislila sam da bih možda mogla da pronađem ljude koji bi voleli da imaju ovo - rekla je Traskotova koja je lično pronašla potomke vlasnika male zelene kutije - Nikole Pavelića.

U roku od nekoliko dana povezala se sa Pavelićevom ćerkom Mendi.

Foto: TORONTO CTV.NEWS.CA PRINTSCREEN

- Nisam ni znala da postoji - rekla je Mendi Pavelić za CTV News Toronto.

U ponedeljak su se Pavelić i Traskot prvi put sastali da razmene kutiju i njen sadržaj. Nikola Pavelić je rođen u Hrvatskoj 1903. godine, a emigrirao je u Kanadu 1929. godine. Među dokumentima su bili njegova krštenica, papiri o naturalizaciji iz vremena kada je emigrirao u Kanadu i dozvola za brak iz 1927.

Foto: TORONTO CTV.NEWS.CA PRINTSCREEN

Mendi je veoma emotivno reagovala kada je držala bračnu dozvolu svojih roditelja po prvi put.

- Zato što ju je sačuvao. Moj otac je obožavao moju mamu - rekla je Pavelić.

Prema ugovoru, Nikola Pavelić je kupio kuću u Dearborn aveniji 1955. godine kada je Mendi imala 16 godina. Njena sestra Meri se na kraju preselila u susednu kuću sa svojim mužem. Mendi veruje da je sakrila kutiju i njen sadržaj nakon očeve smrti. Metalna kutija i neprocenjivi dokumenti unutra, koji su detaljno opisali deo priče njenih roditelja jednostavno su zaboravljeni, ali zahvaljujući otkriću Traskot i njenih komšija, Pavelić ima novu vezu sa svojim roditeljima.

Foto: TORONTO CTV.NEWS.CA PRINTSCREEN

- Pokušavala sam da ga nateram da priča o prošlosti, ali je pričao samo o Kanadi. Kao da nam je ostavio nasledstvo sad. Bio je vredan, jednostavan čovek, koji je odgajao tri ćerke- ispričala je Pavelić.

Foto: TORONTO CTV.NEWS.CA PRINTSCREEN

- Drago mi je što sam odvojila vreme da uradim malo istraživanje i stekla sam novog prijatelja - rekla je Traskot.

Uz novopronađeno blago, Pavelić je rekla da planira da dokumentuje priču svojih roditelja i podeli je sa mlađim generacijama svoje porodice.