AKTUELNO

Najstarija osoba na svetu, Vajolet Braun, preminula je na Jamajci u 117. godini, čime je Japanka Nabi Tađima postala najstarija živa osoba, javlja danas AP.

Braun, poznata kao "Teta V", u trenutku smrti imala je tačno 117 godina i 189 dana, a preminula je u petak u lokalnoj bolnici gde je lečena od srčane aritmije i dehidriranosti. Premijer Jamajke Endrju Holnes uputio je saučešće članovima njene porodice putem Fejsbuka, nazvavši je "inspirativnom ženom".

Braun je rođena kao Vajolet Mos 10. marta 1900.godine, a veći deo života je provela sekući šećernu trsku u blizini svoje kuće u distriktu Duanvale na zapadu Jamajke. Bila je vernica Baptističke crkve, gde je godinama svirala na orguljama, a svoju dugovečnost je pripisivala napornom radu i hrišćanskoj veri.

Njen suprug Augustus Braun preminuo je 1997. godine, a najstarije od njihovo šestoro dece umrlo je u aprilu u 97. godini. U intervjuu koji je prošle godine dala američkoj agenciji, Braun je rekla da je iznenađena, ali zahvalna što živi toliko dugo.

- To mi je Bog dao, pa moram to da prihvatim - rekla je tada.

Nakon njene smrti, Gerontološka istraživačka grupa je Nabi Tađimu iz Japana, koja je rođena 4. avgusta 1900, proglasila najstarijom osobom na svetu.

'