AKTUELNO

Na današnji dan rođen je Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf.

1469 - Umro je firentinski slikar fra Filipo Lipi, najznačajniji predstavnik rane renesanse u slikarstvu, Botičelijev učitelj.

1810 - Rođen je Džejms Vilijem Maršal, čije je otkriće zlatnog rudnika u Kaliforniji pokrenulo "zlatnu groznicu" 1849.

1864 - Rođen je Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf. Uzor su mu bili Gogolj i raniji srpski komediografi Sterija i Trifković. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima ("Sumnjivo lice", "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Protekcija", "Ožalošćena porodica", "Pokojnik").

Foto: Wikipedia

1895 - Ubijena je korejska kraljica Min, koja je pokušavala da zaustavi japansku dominaciju u Koreji. Zaveru na korejskom dvoru organizovao je Japan preko svog konzula generala Goro Miure.

1912 - Crna Gora je objavila rat Turskoj i istog dana napala turske položaje kod Skadra, čime je počeo Prvi balkanski rat.

1954 - Vojne snage Severnog Vijetnama ušle su u glavni grad Hanoj.

1970 - Nobelovu nagradu za književnost dobio je ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin.

Foto: Wikipedia

1991 - Posle isteka tromesečnog brionskog moratorijuma (7. jul) Slovenija i Hrvatska potvrdile su svoju samostalnost i nezavisnost od SFR Jugoslavije.

1993 - UN su ukinule sankcije Južnoj Africi uvedene 1960. zbog politike aparthejda koju su sprovodile tadašnje vlasti.

1998 - Savet NATO usvojio je "detaljni operativni plan za vazdušne udare u fazama" na Kosovu. Predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću dat je rok od 24 časa da ispuni zahteve iz rezolucije UN; Vlada Srbije donela je Uredbu o posebnim merama u uslovima oružanih pretnji NATO pakta.

2007 - U borbama u Pakistanu tokom dva dana poginulo je 130 islamističkih boraca i 45 pakistanskih vojnika.

2008 - Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

2012 - Umro je Mersad Berber, ugledni svetski slikar i grafičar. Dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja, realizovao je niz samostalnih i kolektivnih izložbi, a njegovo delo je uvršteno u kolekciju galerije Tejt. Bio je vanredni profesor Akademije u Sarajevu i član Ruske akademije umetnosti.

Foto: Wikipedia

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'