AKTUELNO

Hrvatska veterinarska ambulanta na Facebooku je podelila fotografiju koja može biti uznemirujuća za vlasnike pasa, prenosi Jutarnji list. Ispod nje su napisali:

- Jedan lokalni veterinar ostavio je živu ženku krpelja u izolovanim uslovima, bez dodatne hrane (poznati su da mogu jako dugo hibernirati) i ona je nakon šest meseci na svet donela ovoliko jajašaca.

Nije ni čudo da smo preplavljeni njima, a vreme im opet počinje nakon vrućeg leta. Štitite svoje pse, prenose razne bolesti pa i one smrtonosne - objavili su.

Stručnjaci upozoravaju da krpelji više nisu aktivni samo u toplije doba godine, tokom proleća i leta, nego ih unazad nekoliko godina možemo videti i tijekom drugih godišnjih doba. Neki veterinari imali su slučajeve pasa oboljelih od piroplazmoze u vreme kada je najhladnije, a neki vlasnici znali su videti krpelje kako hodaju po snegu.

Zbog toga veterinari upozoravaju da vlasnici treba da budu na oprezu cele godine, i da ljubimce moraju redovno pregledati i zaštititi ih od krpelja.