AKTUELNO

Pravoslavni vernici 27. septembra proslavlja drugi po redu Krstovdan u godini, a prvi se obeležava 18. januara. Običaj je da se na ovaj dan posti na vodi, jede se grožđe za sreću i uspeh, a dan se provodi u molitvi.

Za Krstovdan čita se akatist časnom krstu koji počinje sledećim rečima: "Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!"

Reči koje donose sreću i zaštitu na Krstovdan

Za jesenji Krstovdan praktikuju se širom Srbije razni običaji, ali je molitva najbitnija. Na ovaj praznik izgovara se molitva Časnom krstu.

"Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

Danas je važno pogledati u nebo i zahvaliti se za sve ono što nam donosi radost, ali i za sve izazove koje nas jačaju. Vladeta Jerotić je govorio da molitva najpre treba da počne sa zahvalnošću, pa ne zaboravite i danas da se zahvalite i negujete dobar duh.

Autor: