AKTUELNO

Kako je otkrio, Mančang je prošle Nove godine na poklon dobio od tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića na poklon frulu.

U Beograd je došao prvi put 1978. godine. Ovde je završio Višu ekonomsku školu i naučio srpski jezik. I 40 godina kasnije ambasador Kine u Beogradu, Li Mančang nastavlja da uči o našoj zemlji i kulturi. Posebno je fascinanta činjenica da je naučio da svira na tradicionalnom srpskom muzičkom instrumentu - fruli. Svoje umeće pokazao je sviranjem jedne od najlepših rodoljubivih pesama "Tamo daleko".

Mančang je prošle Nove godine na poklon dobio od tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića na poklon frulu.

Ovo je za mene nešto što je posebno, pošto mi je predsednik Vučić poklonio za prošlu Novu godinu. Vežbao sam i vežbao - rekao je kineski ambasador i zasvirao jednu od najlepših srpskih pesama "Tamo daleko".

Osim da mu je draga srpska muzika, Mančang je rekao i da voli našu kuhinju. Otkrio je i jedan svoj skriveni hobi.

Naime, kineski ambasador skuplja i popravlja stare mehaničke satove. On je uz pomoć sajdžija iz jedne zemunske časovničarske radnje počeo da izučava ovaj zanat.

- Kada je pitao prvi put da dođe da uči, pošto nisam znala ko je, ni šta je, ja sam mu rekla da ne može, jer kod nas uče deca - otkrila je vlasnica radnje. Prema njenim rečima, Mančang je bio uporan uprkos svojm godinama.

Kineski ambasador svom hobiju voli da se posveti uveče, kada završi sve sastanke, jer ga to opušta. - Počeo sam da učim i da nosim domaće zadatke kući, u ambasadu - uz osmeh je objasnio Mančang svoju pasiju, koju je otkrio od kada je došao na službu u Srbiju. Kaže da danas poseduje oko 200 satova.

Pročitajte još: NESVAKIDAŠNJA PROSLAVA NOVE GODINE U DŽAKARTI: Kolektivno venčanje 450 parova

#frula

'