AKTUELNO

Na današnji dan u Beogradu je umro jugoslovenski pesnik, romansijer, novinar i pisac dela za decu Branko V. Radičević.

1691 - Umro je Džordž Foks, osnivač verske zajednice Kvekera "Društvo prijatelja". Obuzet idejom "božijeg nadahnuća", Foks je od 1648. držao propovedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavetne Biblije i stekao mnoge pristalice.1806 - Rođen je pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, "otac" srpske drame. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije (od 1842.) obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u pripremi prvog beogradskog pozorišta ("Pozorište na Djumruku") 1841, otvorenog ;njegovom tragedijom "Smrt Stefana Dečanskog". Sterijine drame su više od 100 godina na repertoarima ("Laža i paralaža, "Pokondirena tikva", "Kir Janja", "Rodoljupci").

1898 - Francuski pisac Emil Zola objavio je pod naslovom "Optužujem" u listu "L'oror" otvoreno pismo predsedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, 1894. osuđenog na doživotni zatvor zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus je na obnovljenom suđenju oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

1906 - Umro je ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radio-tehnike, izumitelj antene. Godine 1896. ostvario je prenos signala pomoću radio-talasa na udaljenost od 250 metara i utvrdio da se radio-talasi reflektuju od većih objekata.

1910 - Emitovan je prvi radio-prenos opere iz njujorške "Metropoliten opere", Na programu su bili Leonkavalovi "Pajaci" i Maskanjijeva "Kavalerija rustikana".

1935 - Pripajanje Nemačkoj izglasano je na referendumu u oblasti Sar kojom je, na osnovu mandata Lige naroda - preteče UN, tada upravljala Francuska.

1941 - Umro je irski pisac Džejms Džojs, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primeni toka svesti, dao nov pravac modernoj književnosti. Njegov roman "Uliks" smatra se "biblijom" evropskog proznog modernizma. Uprkos vrlo oštroj i ekstremističkoj polemici oko Džojsovog književnog dela, imao je ogroman uticaj na razvoj književne proze 20. veka ("Portret umetnika u mladosti", "Fineganovo bdenje", pesme "Kamerna muzika", pripovetke "Dablinci", drama "Izgnanici").

1972 - Vojska je u Gani zbacila civilnu vladu predsednika Edvarda Akufa Ada (Edward, Addo), a vlast je preuzeo potpukovnik Ignacijus Ačempong (Ignatius Aćeampong).

1991 - Na svetskom prvenstvu u australijskom gradu Pertu vaterpolisti Jugoslavije su osvojili zlatnu medalju. Jugoslavija je prvak sveta u vaterpolu prvi put postala u Madridu 1987.

2001 - U Beogradu je umro jugoslovenski pesnik, romansijer, novinar i pisac dela za decu Branko V. Radičević. Objavio je 70 knjiga, od kojih su najpoznatije "Pesme o majci", "Priča o životinjama", "Sa Ovčara i Kablara", "Vojničke pesme", "Ponoćni svirači", "Seljaci" i "Antologija srpskog pesništva". Napravio je i dve monografije o "krajputašima" - mahom srpskim spomenicima uz drumove, obično vojnicima kojima se grob ne zna. Bio je pokretač muzičke manifestacije "Dragačevska truba" u Guči i pesničkog "Disovog proleća" u Čačku.

2002 - U Beogradu je umro književnik Antonije Isaković, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992. Dobitnik mnogih književnih nagrada, bio je i pisac čija su dela u Jugoslaviji najviše ekranizovana ("Gospodar i sluga", "Tren 1" i "Tren 2", "Govori i razgovori").

2017 - Umro je pevač Miodrag-Miki Jevremović koga su u Jugoslaviji 1960-ih i 1970-ih godina proslavile pesme "Mama", "Pijem" i "Osamnaest žutih ruža". Jevremović je bio i strastveni šahista, a najveći uspeh mu je bio remi protiv sovjetskog svetskog prvaka Anatolija Karpova.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'