AKTUELNO

Na današnji dan umro je španski nadrealistički slikar Salvador Dali.

1719 - Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena je kneževina Lihtenštajn.

1783 - Rođen je francuski pisac Mari Anri Bejl, poznat pod pseudonimom Stendal (Stendhal), začetnik velike književne epohe francuskog realizma ("Crveno i crno", "Kartuzijanski manastir u Parmi", "Lisjen Leven").

1832 - Rođen je francuski slikar Eduar Mane, preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i evropskom slikarstvu ("Doručak na travi", "Bal u Foli Beržeru", "Balkon", "Olimpija").

1898 - Rođen je Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, najznačajniji ruski filmski režiser i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva izneo je u dve knjige izdate u Njujorku - "Filmsko osećanje" (1942) i "Filmski oblik" (1949), a njegov film "Oklopnjača Potemkin" (1925), jedno je od remek-dela filmske umetnosti.

1931 - Umrla je ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća umetnica klasičnog baleta početkom 20. veka. Karijeru je počela u Petrogradu s čuvenim Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Djagiljeva. Potom je osnovala sopstvenu grupu s kojom je sa ogromnim uspehom nastupala širom sveta.

1944 - Umro je norveški slikar Eduard Munk, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza, autor čuvene slike "Krik".

1989 - Umro je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umetnika 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela "Andalužanski pas" i "Zlatno doba". Sahranjen je u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji.

2000 - Više od milion demonstranata prošlo je kroz centar Madrida protestujći zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA u čijim je nasilničkim akcijama tokom 32 godine ubijeno oko 800 ljudi.

2003 - U Italiji je umro Đovani Anjeli, koji se na čelu poznate auto-kompanije Fiat nalazio oko 30 godina i uspeo da tu porodičnu auto kuću koju je 1899. godine osnovao njegov deda, pretvori u veliki industrijski konglomerat.

2007 - Umro je akademik Nikola Milošević, filozof, publicista, književnik i književni kritičar, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, lider Srpske liberalne stranke i poslanik na izbornoj listi Demokratske stranke Srbije.

2015 - Umro Abdulah bin Abdulaziz al-Saud, saudijski kralj smatran za reformatora, dozvoljavao blage kritike njegove vlade i smatrao da bi ženama trebalo biti dozvoljeno da rade. Kralj Saudijske Arabije od avgusta 2005., a zemlju je vodio od 1996. nakon što je njegov polubrat, kralj Fahd, doživio moždani udar.

2016 - Reprezentacija Srbije je osvojila treću uzastopnu titulu Evropskog prvenstva u vaterpolu. Finalnu utakmicu Srbija : Crna Gora posmatralo je preko 18.000 ljudi, što je rekord u istoriji tog sporta.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'