AKTUELNO

Na današnji dan rođen je Radomir Putnik, veliki vojskovođa i strateg.

1847 - Rođen je Radomir Putnik, veliki vojskovođa i strateg, načelnik štaba Vrhovne komande (1912-1916), zaslužan za srpske pobede u Balkanskim ratovima. Uspešno je organizovao odbranu Srbije 1914, a posle sloma svoje vojske u zimu 1915, zbog bolesti je smenjen. Umro je na lečenju u Nici 1917.

1924 - Nekadašnja prestonica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime - Lenjingrad, u znak sećanja na vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iliča Lenjina.

1965 - Umro je engleski državnik i pisac Vinston Čerčil, premijer Velike Britanije 1940-45. i 1951-55, jedna od najmarkantnijih političkih ličnosti 20. veka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1953. godine, za memoare iz Drugog svetskog rata.

1978 - Deset istaknutih intelektualaca-disidenata, među kojima i sedam profesora izbačenih s Filozofskog fakulteta u Beogradu, u otvorenom pismu jugoslovenskom rukovodstvu protestovalo je ; zbog diskriminacije onih koji nisu članovi Saveza komunista pri zapošljavanju i protiv ispitivanja "moralno-političke podobnosti".

1990 - Počele su masovne demonstracije albanskih studenata na Kosovu sa zahtevom da se ukine vanredno stanje i obustavi sudski proces protiv predsednika Saveza komunista Kosova Azema Vlasijakoji se sukobio s kovodstvom Srbije, na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

2001 - Za direktora Britanske berze, stare 200 godina, prvi put je imenovana žena, bivša bankarka Klara Furs.

2005 - Generalna skupština UN održala je prvu komemorativnu sednicu u znak sećanja na oslobađanje zatvorenika iz nacističkih koncentracionih logora i tako podsetila da masovna ubistva i genocidi još predstavljaju pretnju u svetu.

2008 - Umro je američki fotograf Berni Boston najpoznatiji po legendarnoj fotografiji demonstranata u Vašingtonu 1967. protiv Vijetnamskog rata, koji stavljaju cveće u cevi pušaka vojnika.

2012 - Grčki reditelj Teodoros Angelopulos poginuo je u Atini dok je snimao film o dužničkoj krizi. Njegovi najpoznatiji filmovi su "Putujući glumci", "Lovci", "Aleksandar Veliki", "Večnost i jedan dan", "Predeli u magli" i "Odisejev pogled".

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'