AKTUELNO

Mnogi Srbi Časne verige slave kao svoju krsnu slavu.

Slave se okovi, verige Svetog apostola Petra, u koje ga je okovao bezdušni Irod, a koje su same od sebe spale kada se pojavio anđeo. Za verige se misli da imaju veliku isceliteljsku moć i da se leče sve bolesti. Danas se čuvaju u Crkvi Svetog Petra u Rimu.

U srpskom narodu sačuvaa je priča da je i Sveti Sava bio okovan, pa je po oslobođenju sačuvao verige i sa njima lečio. Jednom se susreo sa Svetim Petrom i razmeniše okove. Sava je Petru dao hladne, a Petar Savi vruće. Da nisu to uradili, narodu bil leti bilo prevruće, a zimi prehladno.

U Popovom polju Srbi na taj dan ne rade teže poslove, a žene poste. U Gornjoj Pčinji praznuju ovaj dan da ne bi bilo grada. Na Kosovu prazniju verige da ne bi bilo kuge, stočari da stoka napreduje, a pre zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja. Na ovaj dan veruje se da zveri ne napadaju ljude jer su im čeljusti vezane verigama. Ovog dana se ne šije odelo, jer ko bude nosio tu odeću, poginuće od groma.

Pročitajte još: VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!

#Slava

#Časne verige

'