AKTUELNO

Životna saputnica Džona Lenona, Joko Ono će, pored Marine Ambramovič, biti druga svetski poznata umetnica koja dolazi u Beograd, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

- Beograd je posebno počastvovan što ćemo u okviru 57. Oktobarskog salona imati priliku da vidimo izložbu Joko Ono, koja iza sebe ima veoma bogatu umetničku karijeru u različitim oblastima, od popularne i eksperimentalne muzike, filma, vizuelne umetnosti do socijalnog aktivizma - izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Joko Ono je, podseća Vesić, ikona kada je u pitanju moderna umetnost i kada je u pitanju borba za mir u svetu.

Foto: Vikipedija

- Ustanovila je 2002. godine nagradu 'Lenon Ono' koja se dodeljuje pojedinačno u vrednosti od 50.000 evra umetnicima iz ratom zahvaćenih regiona koji se bore za mir - rekao je Vesić novinarima na konferenciji u Kulturnom centru Beograda na kojoj su predstavljeni domaći i strani umetnici koji će se predstaviti na 57. Oktobarskom salonu.

Veoma smo počastvovani što će Joko Ono prvi put doći u Beograd i što ćemo imati priliku da vidimo njenu izložbu, ponovio je Vesić navodeći da se to uklapa sa promenama koje se dešavaju u beogradskoj kulturi.

- Mi smo već za septembr 2019. godine najavili i izložbu Marine Abramovič u Muzeju savremene umetnosti - rekao je Vesić.

Kako je dodao, želja je da Beograd bude mesto gde će moći da se vide i značajni svetski umetnici, te da beogradska publika može da vidi nešto što mogu da vide i drugi u svetu.

Od 2014. godine Oktobarski salon je bijenalna manifestacija što znači da se održava na svake dve godine.

- To je bila dobra odluka, to se sada vidi iz prostog razloga što je 2016. godine Salon imao rekordnu posetu od 17.000 posetilaca - rekao je on dodajući da će ovogodišnji Oktobarski salon sigurno biti najbolji do sada s obzirom na umetnike koji će se na njemu predstavitu.

To, istakao je Vesić, pokazuje da Beograd nije samo poslovni i turistički, već i kulturni centar regiona.

#Goran Vesić

#Joko Ono

'