AKTUELNO

Na današnji dan Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost.

1600 - Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

1673 - Francuski komediograf i glumac Žan Batist Poklen Molijer, umro je pošto mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji "Uobraženi bolesnik". Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao je više od 30 pozorišnih komada među kojima su najpoznatiji "Učene žene", "Tartif", "Don Žuan", "Mizantrop".

1836 - Prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo, pod nazivom "Srpska agencija", osnovano je u Bukureštu ukazom kneza Miloša Obrenovića. Njen šef je bio Mihajlo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

1856 - U Parizu je umro nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara 19. veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pesništvo ("Knjiga pesama", "Romansero", "Ata Trol", "Nemačka, zimska bajka").

1916 - Britanske i francuske trupe zauzele su u Prvom svetskom ratu Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1990 - Čehoslovačka komunistička partija isključila je iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala (Lubomir Strougal) i još 20 visokih funkcionera koji su došli na vlast posle sovjetske vojne intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

1992 - Generalni sekretar UN Butros Butros-Gali je preporučio razmeštanje 13.000 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na teritoriji bivše Jugoslavije.

1999 - Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza, NATO je utvrdio operativni plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo, pod nazivom "Zajednički čuvar" (Joint guardian). Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Dragoljub Ojdanić je naredio jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbranu teritorijalnog integriteta SRJ.

2003 - Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu su uhapšeni pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i izručeni tom sudu: Haradin Balja, Isak Musliu i Agim Murtezi. To je prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio Kfor. Protiv Agima Murtezija sud je povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

2008 - Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Do kraja 2008. Kosovo su priznale 53 države, među kojima su SAD, Australija, Avganistan, Turska, Albanija, Senegal i 20 članica Evropske unije.

2012 - Nemački predsednik Kristijan Vulf (51) je podneo ostavku pošto je državno tužilaštvo Hanovera podnelo zahtev da mu se oduzme imunitet, da bi se protiv njega pokrenula krivična istraga. Kancelarka Angela Merkel je time po drugi put ostala bez šefa države.

2015 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i poziva na poštovanje sporazuma o primirju iz Minska.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'