AKTUELNO

Istraživanje su obavili naučnici sa američkog univerziteta.

Konzumiranje samo jedne male čaše belog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 posto, pokazalo je istraživanje što su ga proveli naučnici sa američkog Univerziteta Braun.

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po telu počinje u melanocitima, ćelijama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin. Na koži čoveka već ima jako puno pigmenta melanina, a to su mladeži. Melanom je značajno manje zastupljen od ostalih vrsta raka kože, ali je smrtonosniji.

Profesori dermatologije i epidemiologije Univerziteta Braun u Providensu su u časopisu "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention" objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja belog vina i melanoma.

-Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je belo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat. Međutim, istraživanja su pokazala da neke vrste belog vina imaju veći nivo acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i belo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidansi) sadržani u crnom vinu, čini se, neutralizuju opasnosti. Poznato je da acetaldehidi oštećuju DNK - navodi se u tekstu.

Tokom istraživanja njih dvoje su analizirali podatke iz tri velike studije u kojima je učestvovalo ukupno 210,252 odraslih osoba. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj ishrani, kao o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju.

Računali su da standardno piće sadrži 12,8 grama alkohola, a učesnici istraživanja praćeni su tokom 18 godina. Jedinica alkohola definiše se kao 8 grama čistog alkohola.

Tim naučnika je došao do neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na delovima tela manje izloženima ultraljubičastim zracima češće su se povezivali sa konzumiranjem belog vina.

Č.N.

#Melanom

#Vino

#Zdravlje

'