AKTUELNO

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograda (MTMO), 48. po redu, počinje danas u Kolarčevoj zadužbini i trajaće do 30. marta.

Ove godine takmičiće se gitaristi, a u žiriju će biti istaknuti solisti i pedagozi Georgi Vasilev iz Bugarske, Marija Livija Sao Markos (Brazil), Aleksander Svete (Austrija), Rafael Andia (Francuska) i Srđan Tošić (Srbija).

Na otvaranju nastupiće prošlogodišnji selektor i član žirija MTMO u disciplini flauta Ljubiša Jovanović, gitaristkinja i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Vera Ogrizović i Aleksander Svete, a pozdravnu reč daće dr Dubravka Jovičić, pijanista, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i član Upravnog odbora MTMO.

Prva etapa takmičenja je 22. i 23. marta, druga 25. i 26. marta, a finala su 28. i 29. marta, dok je dodela nagrada 30. marta kada će u pratnji Simfonijskog orkestra RTS pod dirigentskom palicom Bojana Suđića nastupiti laureati takmičenja.

Tom prilikom će i Ogrizović izvesti delo "Tišina" Dušana Bogdanovića.

Fond za prvu, drugu i treću nagradu u vrednosti od 400, 300 i 200 hiljada dinara obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Društvo za promociju muzike i kulture - IMK Vienna upriličiće za pobednika 48. MTMO koncert u prestižnoj dvorani Smetana hol u Pragu u oktobru i laureat će nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra Karlove Vari.

Nagradu će pobedniku 30. marta u Kolarčevoj zadužbini uručiti lično predsednik udruženja Sundiog Kvon.

Najuspešniji takmičar iz Srbije na poklon će dobiti gitaru ručne izrade iz majstorske radionice Miće Grkovića.

Biće dodeljena i nagrada Kolarčeve zadužbine najuspešnijem domaćem finalisti na osnovu glasova publike, nagrada Udruženja kompozitora Srbije za najbolje izvođenje obavezne kompozicije domaćeg autora u finalu takmičenja, nagrada "St. Nicolas Sćool" (kurs jezika po izboru) najbolje plasiranom domaćem takmičaru i nagrada SULUJ-a (umetnička grafika "Mapa nežnosti XI" umetnice Katarine Alempijević).

Prateći program obuhvatiće majstorski kurs Aleksandera Svetea i predavanje Dušana Bogdanovića 24. marta, kao i predstavljanje knjige "Freedoms and Determinisms of the Guitar" 27. marta u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

Pročitajte još: 65.MARTOVSKI FESTIVAL od 28. marta do 1. aprila u Domu omladine Beograda

#Festival

#Kolarac

#muzika

'