AKTUELNO

Izložba je organizovana povodom Dana arhiva u Srbiji.

Izložba je koncipirana u više tematskih celina koje svedoče o istoriji srpske zajednice u Trstu, građenju dve crkve, srpskim palatama, srpskom pravoslavnom groblju "Sveti Djorđe", uglednim srpskim porodicama, Srpskoj školi "Jovan Miletić", Horu Crkve Svetog Spiridona, Biblioteci i Arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine, o duhovnicima, književnicima i vladarima čija je delatnost uticala na kulturu Srba u Trstu u periodu do 1751. do 1914. godine.

Predstavljeni su istaknuti Srbi koji su imali značajnu ulogu u privrednom životu i urbanističkom razvoju Trsta, kao i u dobrotvornom radu, a značajan deo izložbenog prostora je posvećen Crkvi Sv. Spiridona.

Posetioci će imati priliku da vide originalna dokumenta iz Arhiva Srbije - memoare prote Mateje Nenadovića u kojima su sadržani podaci o prikupljenoj pomoći Srba u Trstu srpskim ustanicima 1806. godine, diplomatske izveštaje srpskih diplomatskih predstavnika u Trstu, stranu štampu o događajima u Srbiji, kao i knjige iz fonda Stare i retke knjige Biblioteke Arhiva Srbije.

Biće predstavljena i dokumenta koja se čuvaju u Arhivu Srpske pravoslavne opštine u Trstu među kojima su Povelja carice Marije Terezije iz 1751. godine na osnovu koje je zasnovan rad Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, popisi doseljenih Srba u Trst u 18. veku, dozvola iz 1759. godine da se umrli pravoslavci mogu javno sahranjivati, ugovori s kraja 18. i početka 19. veka sa srpskim učiteljima u Trstu.

Postavka obuhvata i izveštaje o radu, planove i programe rada Srpske škole "Jovan Miletić" od 1792. godine pa na dalje, pisma koja su Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini uputili Vuk Stefanović Karadžić, Joakim Vujić, Lukijan Mušicki, Pavle Solarić, Josif Rajačić, kao i stare i retke knjige koje se čuvaju u Biblioteci Srpske pravoslavne crkvene opštine.

S. M.

#Arhiv Srbije

#Izložba

'