AKTUELNO

Na današnji dan rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin.

1599 - Rođen je španski slikar Dijego Rodriges de Silva Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipea IV (portreti članova kraljevske porodice, "Predaja Brede", "Venera sa ogledalom").

1606 - Rođen je francuski dramski pisac Pjer Kornej. Jedan je od najznačajnijih predstavnika klasicizma u evropskoj književnosti, a njegova drama "Sid" smatra se prvom velikom dramom francuskog klasicizma.

1654 - Abdicirala je švedska kraljica Kristina pod optužbama za rasipništvo i razuzdanost, a na presto je došao Karl X Gustav. Kraljica je ostatak života provela po kulturnim centrima Evrope, a sahranjena je (1689) u crkvi Svetog Petra u Rimu.

1683 - U Oksfordu, u Engleskoj otvoren je prvi javni muzej u svetu "Ešmolien".

1799 - Rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin. Pesnik buntovnog duha često je bio na udaru cenzure, a zbog stihova posvećenih slobodi prognan je iz Moskve na jug Rusije. Umro je u 38. godini od rana zadobijenih u dvoboju s jednim francuskim avanturistom ("Evgenije Onjegin", "Kućica u Kolomni", "Pikova dama").

1801 - Mirovnim sporazumom u Badahozu završen je šestogodišnji rat Španije i Portugala. Portugalija je izgubila deo teritorije istočno od reke Gvadijane.

1861 - Umro je italijanski državnik grof Kamilo Benso Kavur, prvi premijer ujedinjene Italije (1861). Jedan je od osnivača lista "Il risorgimento" (1847) u kojem se zalagao za ustavne reforme i oslobađanje Italije od austrijske dominacije.

1871 - Nemačka je anektirala Alzas, nakon poraza Francuske u francusko-pruskom ratu.

1875 - Rođen je nemački pisac Tomas Man, jedan od najznačajnijih nemačkih i svetskih književnika u 20. veku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. ("Budenbrokovi", "Čarobni breg", "Doktor Faustus", "Smrt u Veneciji" "Mario i mađioničar").

1901 - Rođen je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1949-65), pod čijim je rukovodstvom zemlja stekla nezavisnost, jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1903 - Rođen je jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, koji je u svom delu spojio elemente folklorne muzike Jermenije sa savremenom evropskom muzikom ("Igre sablji", "Gajane").

1933 - U Nju Džersiju je otvoren prvi auto bioskop, koji je mogao da primi 400 automobila.

1944 - Savezničke snage u Drugom svetskom ratu iskrcale su se u Normandiji u najvećem desantu u istoriji, nazvanom "D-Day".

1949 - Objavljena je knjiga Džordža Orvela "1984", negativna utopistička vizija totalitarnog sveta kojim vlada Veliki Brat.

1954 - Prenosom manifestacije "Festival cveća" iz Švajcarske počela je rad Evrovizija, televizijska mreža evropskih zemalja.

1961 - Umro je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, začetnik kompleksne psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog - individualno i kolektivno ( "Psihološki tipovi", "Psihologija i religija", "Simbolika duha", "Studija o arhetipovima").

1967 - Egipat je zatvorio Suecki kanal, dan posle izbijanja izraelsko-arapskog rata.

1972 - U eksploziji u rudniku uglja u Rodeziji je poginuo 431 rudar.

1981 - U najtežoj nesreći u istoriji železnice poginulo je najmanje 800 ljudi kad je sedam vagona pretrpanog putničkog voza iskliznulo iz šina i palo u reku Kosi u državi Bihar u Indiji.

1994 - Srušio se kineski avion koji je leteo na unutrašnjoj liniji iz turističkog centra Sijan. Poginulo je svih 160 putnika i članova posade.

2003 - Žena, bombaš samoubica, usmrtila je sebe i još najmanje 17 ljudi, ulazeći u autobus u ruskoj republici Osetija, koja se graniči sa Čečenijom.

2003 - UN i Kambodža potpisale su ugovor o formiranju specijalnog suda u kome će se suditi vođama koji su 70-tih godina izvršili genocid nad Crvenim Kmerima.

2004 - Nemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovao je svečanom obeležavanju 60-godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. To je prvi put da i Nemačka učestvuje na takvoj proslavi.

2006 - Umro je fotograf Arnold Njuman poznat po portretima na kojima su likovi okruženi predmetima koji evociraju njihovu profesiju (Igor Stravinski za klavirom, Pablo Pikaso pokraj svog platna). Fotografisao je, pored ostalih, glumicu Merlin Monro, američkog predsednika Ronalda Regana, a jedna od najpoznatijih je fotografija pronacističkog nemačkog industrijalca Alfreda Krupa.

2008 - Međunarodno veće Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je na 40 godina zatvora Albanca Fljorima Ejupija zbog podmetanja eksploziva pod autobus kod Podujeva u februaru 2001, kada je poginulo 11 i ranjeno 10 Srba. U drugostepenom postupku 12. mart 2013. Sudsko veće sudija Euleksa oslobodilo je Fljorima Ejupija optužbe usled nedostatka dokaza.

2013 - Preminula je Ester Vilijams (91) američka šampionka u plivanju i jedna od najvećih filmskih zvezda 40-ih i 50-ih godina. Igrala je u ljubavnim i romantičnim filmovima, a poznata je po ulozi u čuvenom filmu "Bal na vodi".

2015 - Predsednici vlada Bangledaša i Indije potpisali su u Daki sporazum o razmeni više od 150 enklava čime je rešen jedan od najčudnijih graničnih sporova. Razmenjena su područja 50 enklava na teritoriji Indije u kojima žive hiljade Bangladešanaca, sa stotinak enklava na teritoriji Bangladeša u kojima žive brojni Indijci, a stanovnici su sami izabrali gde će da žive.

2016 - Umro je Viktor Korčnoj, ruski šahovski velemajstor, jedan od najboljih šahista XX veka, koji je 1976. emigrirao iz tadašnjeg SSSR.

#Vremeplov

#Zanimljivosti

'