AKTUELNO

Na današnji dan ubijen je vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović (Karađorđe).

1261 - Mihailo VIII Paleolog povratio je Konstantinopolj (Carigrad) i ponovo ga proglasio prestonicom Vizantije. Grad su 1204. osvojili krstaši, spalili ga i opljačkali, i zajedno s Mlečanima proglasili ga prestonicom Latinskog carstva, a prestonica Vizantije premeštena je u Nikeju (Nikejsko carstvo).

1593 - Kralj Francuske Anri IV (Henri), kralj Navare pre dolaska na francuski presto 1589. i vođa francuskih hugenota, prešao je u katoličanstvo.

1712 - Vojska švajcarskih protestantskih kantona je u bici kod Vilmergena potukla snage katoličkih kantona, čime su u Švajcarskoj okončani verski ratovi.

1817 - Po povratku u Srbiju, ubijen je legendarni vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović (Karađorđe). On je, posle sloma ustanka 1813. godine, izbegao u Austriju, a zatim u Rusiju.

1834 - Umro je engleski pesnik Semjuel Tejlor Kolridž (Samuel Taylor Coleridge). Njegove poeme "Stari mornar" i "Kubla Kan" smatraju se vrhunskim delima romantične, intuitivne poezije, a na njegovim teorijskim pogledima ("Književna biografija") zasnovana je englesko-američka "nova kritika".

1843 - Umro je škotski hemičar Čarls Mekintoš (Charles Macintosh), pronalazač nepromočive tkanine za kišne ogrtače.

1898 - Vojska SAD je u špansko-američkom ratu okupirala Portoriko, koji je Pariskim mirovnim ugovorom iste godine ustupljen SAD. Istog dana 1953. dobio je status pridružene države SAD.

1909 - Francuski pilot Luj Blerio (Louis Bleriot) prvi je preleteo avionom kanal Lamanš. Razdaljinu od 40 kilometara od Lebaraka kod Kalea do Dovera preleteo je za 37 minuta.

1943 - Italijanski diktator Benito Musolini (Mušolini) primoran je, nakon sednice Velikog fašističkog veća, da podnese ostavku. Kralj Viktor Emanuele (Vittorio) imenovao je za premijera maršala Pjetra Badolja (Pietro Badoglio). Musolini je uhapšen i interniran, a 1945. je streljan.

1957 - Tunis je postao republika, a za predsednika je izabran Habib Burgiba (Bourguiba).

1978 - Rođena je prva na svetu "beba iz epruvete", Luis Džoj Braun (Louise Joy Brown) u bolnici u Lankaširu, u Velikoj Britaniji.

1986 - Umro je američki filmski režiser italijanskog porekla Vinsent Mineli (Vincente Minnelli), dobitnik Oskara 1958. za film "Žiži" ("Amerikanac u Parizu", "Žeđ za životom").

1991 - Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov predložio je liderima Komunističke partije SSSR-a novu platformu u kojoj izgradnja komunizma više nije osnovni cilj i pozvao ih da odbace "zastarele ideološke dogme".

1995 - Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru biše Jugoslavije u Hagu podigao je optužnice protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića i još 21 osobe, uglavnom komandanata i stražara zatvoreničkih logora u Bosni. Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić optuženi su za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

2002 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se Rusima dozvoljava da prodaju i iznajmljuju svoje zemljišne posede, po prvi put od 1917. godine.

2011 - Na akciju zauzimanja administrativnih punktova Jarinje i Brnjak koju je na severu Kosova izvela specijalna jedinica Kosovske policije Rosu, reagovali su lokalni Srbi blokadama najvažnijih putnih pravaca, što je dovelo do jedne od najvećih kriza na Kosovu u prethodnih 13 godina. Jedna osoba izgubila je život, a ranjeno je i povređeno više ljudi.

2013 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da je od početka sirijskog građanskog rata poginulo više od 100.000 ljudi.

#Vremeplov

#Zanimljivosti

'