AKTUELNO

Izložba "Srbija 1915-1916" biće otvorena do septembra, a postavka "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun" moći će da se pogleda do marta naredne godine.

U Istorijskom muzeju Srbije u četvrtak će biti otvorene dve izložbe: "Srbija 1915-1916" i gostujuća solunskog Muzeja vizantijske kulture "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun".

Multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915-1916" autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije, što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije.

Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Izložbu "Srbija 1915-1916" upotpunjuje gostujuća izložba "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun", autora arheologa Muzeja vizantijske kulture dr Anastasiosa Antonarasa i dr Joanisa Mocianosa, koja obuhvata bogat fotografski i video materijal dopunjen originalnim artefaktima Istorijskog muzeja Srbije.

Izložbe se realizuju u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

S. P.

#Istorijski muzej Srbije

#Izložba

#Prvi svetski rat

'