AKTUELNO

Jedna od 3 planete van sunčevog sistema površine veće od Zemlje prekrivena je vodom.

U potrazi za vanzemaljskim životom napravljen je veliki korak napred, jer su naučnici otkrili da na vodenim svetovima prekrivenim dubokim okeanima postoje uslovi za život.

Nedavne studije pokazuju da je jedna od 3 planete van sunčevog sistema površine veće od Zemlje prekrivena vodom, a naučinici su iz toga zaključili da to znači da i život najverovatnije postoji na ogromnom broju planeta.

- To otkriće kritikuje ideju da je potreban klon Zemlje sa kopnom i plitkim okeanom da bi postojao život - kaže Edin Kit, profesor geofizike u Čikagu koji je sa kolegom simulirao razvoj hiljada nasumično stvorenih planeta i pretio kako bi njihova evolucija izgledala tokom milijardi godina.

Foto: Pixabay.com

Na tim planetama ima dovoljno ugljenika i nemaju previše minerala i ostalih elemenata koji se razlažu u okeanu i ispuštaju ugljenik u atmosferu. Kepler 22b je super-Zemlja locirana 600 svetlosnih godina i mnogi veruju da je prekrivena okeanima.

- One imaju dovoljno vode i ugljenik koji kruži atmosferom u dovoljnim količinama da održi planetu stabilnom. Koliko vremena ima jedna planeta zavisi od ugljendioksida i od toga kako je on podeljen između okeana, atmosfere i stena. Ali, čini se da postoji način da planeta bude naseljiva i bez geohemijskog kruženja kakavo postoji na Zemlji - kaže Kit.

On objašnjava da je za jednu planetu najvažnije da ima stalan i stabilan priliv svetlosti sa neke zvezde.

#Svemir

#Voda

#Zemlja

#planete

'