AKTUELNO

Na današnji dan 1972.godine, Japan i Kina su formalno okončali ratno stanje i normalizovali odnose.

106. p.n.e. - Rođen je rimski vojskovođa i državnik Gnej Pompej Veliki, osvajač Jerusalima 61. pre n.e. Učestvovao je u gušenju ustanka rimskih robova koji je od 71. do 69. p.n.e. predvodio Spartak, a glas velikog vojskovođe je stekao 66. p.n.e. pobedom nad pontskim kraljem Mitridatom VI Eupatorom, čime je učvrstio rimsku vlast u Maloj Aziji. S Julijem Cezarom i Licinijem Krasom 60. p.n.e. je stvorio Prvi trijumvirat, na šta je bio prinuđen jer ga je Senat sprečio da uspostavi ličnu vlast. U borbi za primat kasnije se udružio sa Senatom, koji ga je 52. p.n.e. izabrao za jedinog konzula, ali je vlast izgubio kada ga je Cezar porazio 48. p.n.e. u bici kod Farsale, posle koje se sklonio u Egipat gde je ubijen.

1399 - Kralj Ričard II je kao prvi engleski monarh prinuđen da abdicira, jer mu je presto preoteo brat od strica Henri Bolingbrok koji je postao kralj Henri IV.

1511 - Rođen je španski lekar i teolog Migel Serveto, koji je otkrio da krv cirkuliše u pluća iz desne srčane komore. Radio je uglavnom u Francuskoj, gde je objavio spise "Christianismi restitutio" u kojima je odbacio kao apsurdnu hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, što je izazvalo gnev i rimokatolika i protestanata. Na zahtev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina uhapšen je u Ženevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i potom je osuđen na smrt spaljivanjem.

1518 - Rođen je italijanski slikar Jakopo Robusti Tintoreto, jedan od najvećih majstora 16. veka. Radio je ogromne kompozicije, ne gubeći pri tom smisao ni za najsitnije pojedinosti. Snažno je uticao na evropske slikare, posebno na impresioniste. Stvarao je u rodnoj Veneciji u kojoj su sačuvana njegova glavna dela "Raj" u Duždevoj palati, "Tajna večera" u crkvi San Djorđo Mađore, "Raspeće" u Skuoli di San Roko.

1547 - Rođen je španski pisac Migel de Servantes Saavedra, autor "Don Kihota". Bio je komornik i sekretar rimskog kardinala Djulija Akvavivija, zatim vojnik i učestvovao je u pomorskoj bici kod Lepanta 1571. Pri povratku u Španiju 1575. uhvatili su ga pirati i odveli u Alžir, gde je pet godina proveo u ropstvu dok njegovi rođaci nisu sakupili novac za otkup. Živeći u bedi morao je da prihvati posao koji donosi malo novca a dosta omraze: postao je agent za nabavku žita i ulja za Špansku armadu. Poslodavci nisu bili zadovoljni pa je zatvoren i čak isključen iz crkve, a siromaštvo ga je pratilo do smrti. Pisao je romane, drame, komedije, pripovetke i pesme. U "Don Kihotu" u formi kritike preživelih srednjovekovnih vrednosti Španije prikazao je svevremene i opšte ljudske probleme na neprevaziđen način. Ostala dela: romani "Galateja", "Persiles i Sigismunda" (preteča modernog avanturističkog romana), zbirka 12 pripovedaka "Uzorne pripovetke", istorijska drama "Numansija", psihološka komedija "Blaženi raspusnik", komedija karaktera "Pedro de Urdemalas", poema "Putovanje na Parnas".

1758 - Rođen je engleski admiral Horacio Nelson. Uneo je radikalne novine u pomorsko ratovanje i jedan je od najvećih pomorskih stratega u istoriji. Učestvovao je u 140 bitaka i 40 puta je ranjavan. Izgubio je oko u bici kod Kalvija 1794. a desnu ruku u bici kod Tenerife 1797. Kod Trafalgara je 1805. uništio francusku flotu, ali je tada i smrtno ranjen.

1839 - Rođen je srpski arheolog i istoričar umetnosti Mihailo Valtrović, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije. Pokrenuo je časopis "Starinar" i među prvima istraživao srpsku srednjovekovnu arhitekturu i umetničko-zanatske predmete iz srednjeg veka. Tvorac je idejnog i likovnog rešenja ordena Kneza Lazara - najraskošnijeg ordena Kraljevine Srbije i Jugoslavije. Dela: "Građa za istoriju umetnosti u Srbiji", "Pogled na staru srpsku crkvenu arhitekturu".

1851 - Rođen je srpski novinar i publicista Mita Cenić, najistaknutija ličnost radničkog pokreta u Srbiji od 1875. do smrti 1888. Studirao je medicinu u Francuskoj, odakle je proteran pod optužbom da priprema atentat na kneza Milana Obrenovića koji je tada boravio u Parizu. U Srbiji je potom optužen da sprema prevrat i osuđen na osam godina robije. Po izlasku iz zatvora pokrenuo je list "Radnik", zatim "Borbu", "Istinu" i političko-književnu reviju "Čas".

1867 - Otvarajući Miholjsku skupštinu u Kragujevcu, knez Srbije Mihailo Obrenović je rekao: "Jedina moja i narodna velika želja ispunjena je, jer su garnizoni turske vojske iseljeni iz Srbije, gradovi na rekama Savi i Dunavu su u našim rukama, sloboda i unutrašnja nezavisnost Srbije postale su prava istina".

1901 - Rođen je italijanski nuklearni fizičar Enriko Fermi, koji je prvi bombardovao uran neutronima, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938. Zasnovao je teoriju kretanja neutrona, a u Drugom svetskom ratu je u SAD, gde je 1938. emigrirao iz fašističke Italije, na Čikaškom univerzitetu rukovodio gradnjom prvog nuklearnog reaktora. Njegovim imenom nazvano je više pojmova u nuklearnoj fizici: "Fermijevo pravilo selekcije", "Fermijev model gasa", "Fermijeva 'starost' neutrona", fermi kao jedinica za dužinu.

1903 - Rođena je američka filmska glumica irskog porekla Grir Garson, najpoznatija po ulogama inteligentnih žena visokih moralnih principa. Dobila je Oskar za film "Gospođa Miniver" snimljen 1942. Ostvarila je zapaženu karijeru i u ranoj epohi televizije. Ostali filmovi: "Zbogom, mister Čips", "Gordost i predrasuda", "Madam Kiri", "Julije Cezar", "Izlazak sunca u Kampobelu".

1904 - Rođen je ruski pisac Nikolaj Aleksejevič Ostrovski, predstavnik sovjetskog socrealizma u književnosti i kultni pisac Sovjetskog Saveza. Dela: romani "Kako se kalio čelik", "Rođanje bure" (nedovršen).

1911 - Italija je izvršila invaziju na Tripolitaniju. Pobedom u ratu Italija je preotela do tada turske provincije Tripolitaniju i Kirenaiku, od kojih će kasnije biti oformljena Libija, kao i ostrvo Rodos sa okolnim arhipelagom (Dodekanez). Posle Drugog svetskog rata Italija je izgubila kolonijalnu imperiju, jedino je Italijanska Somalija ostala pod privremenom upravom Rima do 1960.

1913 - Sa broda kojim je putovao iz Antverpena u London nestao je nemački inženjer Rudolf Dizel, koji je 1893. konstruisao prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

1923 - Na osnovu mandata Društva naroda, Velika Britanija je počela da upravlja Palestinom - do prvog svetskog rata sastavnim delom Turske.

1930 - Umro je ruski slikar Ilja Jefimovič Rjepin. Njegov realizam prožet je izrazitim oslanjanjanjem na ruski folklor. Pored drugog bio je bio je i sjajan portretista. Radio je i žanr slike iz života sela, a posebno je značajan po kompozicijama: "Burlaci na Volgi", "Litija", "Ivan Grozni i njegov sin Ivan", "Zaporošci", "Povratak iz progonstva", "Carevna Sofija".

1938 - U Minhenu su Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka potpisale sporazum kojim su su zapadni saveznici prepustili Nemačkoj oblast takozvanih Sudeta (češke teritorije sa nemačkom većinom). Sporazum je označio kraj Čehoslovačke. Marta 1939. Čehoslovačka je i formalno prestala da postoji.

1940 - Rumunija je istupila iz Balkanskog pakta koji je 9. februara 1934. u Atini zaključila sa Kraljevinom Jugoslavijom, Turskom i Grčkom.

1941 - U Moskvi je počela konferencija Sovjetskog Saveza, SAD i Velike Britanije, na kojoj su Vašington i London uslovili zahtevano slanje britanskih trupa na istočni front, stvaranjem vazduhoplovne baze SAD u Sibiru, što je Moskva odbila. Ipak je sklopljen Poverljivi protokol, kojim su se SAD i Velika Britanija obavezale da šalju oružje i opremu Crvenoj armiji.

1941 - U Babi Jaru kod Kijeva nemački nacisti su izvršili masakr nad Jevrejima, tokom kojeg su tokom dva dana pobili 33.771 civila, uključujući žene i decu.

1942 - Rođen je Stojan Stiv Tešić, srpsko američki književnik, filmski scenarista, dobitnik Oskara. Rođen je u Srbiji a kao dete je dospeo u SAD. Diplomirao je na Univerzitetu Indijana, a na Kolumbija univerzitetu je napisao svoje prve komade. Njegova dramska dela doživela su veliki uspeh, između ostalog, nagrađen je i Oskarom za scenario filma "Četiri druga". Ministarstvo za dijasporu vlade republike Srbije ustanovilo je 2005. nagradu Stojan Stiv Tešić, kojom se nagrađuju pisci srpskog porekla koji pišu na drugim jezicima. Filmovi: "Breaking Away", "Eyewitneš", "Four Friends", "The World Ačording to Garp", "American Flyers", "Eleni". Igrani komadi: "Nourish The Beast", "The Carpenters", "Division Street". Romani: "Summer Crošing", "Karoo".

1957 - U Pakistanu je poginulo 300 osoba kada je ekspresni voz u punoj brzini udario u kompoziciju cisterni s naftom.

1970 - Potpredsednik Egipta Anvar el Sadat je preuzeo dužnost šefa države dan posle smrti Gamala Abdela Nasera.

1972 - Japan i Kina su formalno okončali ratno stanje i normalizovali odnose.

1973 - Umro je engleski pisac Visten Hju Odn, predvodnik grupe levičarskih pisaca koji su tridesetih revitalizovali englesku poeziju i pisali pod uticajem Tomasa Eliota. Podržavao je republikance u Španiji, a otadžbinu je napustio 1939. u znak protesta zbog potpisivanja Minhenskog sporazuma sa Hitlerom i do 1972. živeo je u SAD. Dela: zbirke pesama "Pesme", "Govornici", "Ples smrti", "Gle, stranče", "Drugo vreme", "Novogodišnje pismo", "Ahilov štit", "Oko kuće", "Grad bez zidova", "Za sada", drame, pisane s Kristoferom Išervudom: "Pas ispod kože", "Uspon F6", "Na granici", eseji "Sporedni svetovi".

1979 - Predsednik Ekvatorijalne Gvineje Fransisko Masijas Nguema, zbačen s vlasti u avgustu 1979. streljan je pod optužbom da je kriv za "genocid, izdaju, proneveru i sistematsko kršenje ljudskih prava".

1988 - Mirovne snage UN su dobile Nobelovu nagradu za mir.

1990 - U susretu na najvišem nivou od Vijetnamskog rata, sastali su se državni sekretar SAD Džejms Bejker i šef vijetnamske diplomatije Ngujen Ko Tak, što je ubrzalo normalizaciju odnosa bivših neprijatelja.

1991 - Podigavši u vazduh veliko skladište municije, u mestu Bedenik kod Bjelovara, pošto je odbio da se preda hrvatskim paravojnim snagama, žrtvujući svoj život, poginuo je major JNA Milan Tepić. Tepić je aktivirao eksploziv pošto je braneći objekat poginuo vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio da se povuče. Milan Tepić poslednji je narodni heroj Jugoslavije.

1999 - Razbijene su demonstracije nekoliko desetina hiljada pristalica opozicionog "Saveza za promene" koji su se zaputili na Dedinje. Povređeno je najmanje 30 ljudi, od kojih šestoro teže, među kojima i 5 policajaca.

2005 - U tri eksplozije automobila-bombi, koje su se dogodile gotovo istovremeno u iračkom gradu Baladu, severno od Bagdada, najmanje 60 osoba je poginulo, a 70 je ranjeno.

2006 - Poginulo je 155 osoba kada se putnički avion brazilske kompanije "Gol", tipa "Boing 737-800", srušio u džungli Amazonije. Avion je leteo iz Manausa u Braziliju kada se sudario sa malim privatnim avionom tipa "Embraer".

2006 - Formirana je Specijalna brigada Vojske Srbije. Ta elitna jedinica nastala je objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. pomorskog centra i odreda za protivteroristička dejstva "Kobre".

2007 - U napadu talibanskog bombaša samoubice, preobučenog u avganistansku vojnu uniformu u Kabulu je poginulo 27 vojnika a ranjen je 21, dok su ulazili u vojni autobus. Bombaš u uniformi, pri pokušaju da se ukrca, aktivirao je eksploziv dok su proveravana lična dokumenta.

2008 - Predstavnici Vlade Srbije i italijanske FIAT grupe potpisali su u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava" u ukupnoj vrednosti od oko 950 miliona evra. U Palati "Srbija" ugovor su potpisali potpredsednik vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik FIAT grupe Serđo Markione. Ugovorom je precizirano da u novoj zajedničkoj kompaniji FIAT ima 67 odsto vlasništva, a vlada Srbije 33 odsto. Tom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju "Iveka", "Manjeti Marelija" i vlade Srbije u oblasti proizvodnje autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenti.

2010 - Preminuo je Vojislav Voki Kostić, srpski kompozitor i pisac. Komponovao je 93 dela ozbiljne muzike, kao i muziku za 67 filmova, 310 pozorišnih predstava, 20 TV serija, 40 filmova, niz radio drama. Objavio je 33 ploče, tri knjige i više desetina naučnih radova, eseja i studija.

2015 - Na aukciji kuće Profiles in History, scenariji Orsona Velsa za film "Građanin Kejn" prodati su za više od 102.000 dolara.

#Istorija

#Vremeplov

'