AKTUELNO

Na današnji dan 1813. godine padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak.

1571 - Španska i mletačka mornarica potukle su kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj tursku flotu. U najvećoj pomorskoj bici posle bitke kod Akcijuma 31. p.n.e. poginulo je oko 25.000 turskih vojnika i potopljeno 80 turskih brodova. To je bila i poslednja velika bitka sa brodovima na vesla.

1806 - Ralf Vedživud (Ralph Wedgewood) je u Londonu patentirao indigo.

1813 - Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804.

1849 - Umro je američki pisac Edgar Alan Po (Allan Poe). Za života gotovo nepoznat, postao je jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler (Baudelaire), Malarme (Mallarme) i Valeri (Valery). U spisu "Filozofija kompozicije" analizirao je nastanak svoje najčuvenije poeme "Gavran". Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskih romana.

1885 - Rođen je danski atomski fizičar Nils Henrik David Bor (Niels, Bohr), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1922. za istraživanja strukture atoma, jedan od osnivača atomske fizike.

1914 - Rođen je Mihailo Lalić, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih autora ratne proze ("Hajka", "Lelejska gora", "Svadba", "Zlo proljeće").

1931 - Rođen je južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu (Desmond), borac protiv aparthejda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984, prvi crnac nadbiskup u Južnoj Africi.

1940 - Nemačka je u Drugom svetskom ratu okupirala Rumuniju i preuzela kontrolu nad njenim naftnim izvorima.

1992 - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o formiranju međunarodne komisije eksperata za ispitivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i izrazio zabrinutost zbog informacija o masovnom ubijanju i sprovođenju etničkog čisćenja.

2001 - SAD i Velika Britanija su počele vazdušne napade na Avganistan zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena. Američke vlasti optužile su Ladena za teroristički napad 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona, kada je poginulo nekoliko hiljada ljudi.

2005 - Umro je Jovan Soldatović, jedan od najpoznatijih srpskih vajara. Autor je velikog broja vajarskih dela na javnim prostorima, među kojima se ističu monumentalni spomenici, biste znamenitih ličnosti i skulpture. Poznat je i po velikom broju skulptura srna, košuta, jelena, roda i konja u parkovima mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije.

2012 - Predsednik Venecuele Ugo Čaves ponovo je izabran za šefa države sa 54,42 odsto glasova u odnosu na 44,97 odsto glasova koliko je dobio njegov rival Enrike Kapriles.

2016 - Tajfun Metju (Matthew) jedan od najvećih u poslednjoj dekadi, koji je snažno pogodio Haiti, Jamajku, Dominikansku republiku i Bahame, odneo je gotovo 1.000 žrtava, medju kojima je oko 850 haićana.

#Vremeplov

#Zanimljivosti

'