AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić otvorila je danas u Novom Sadu novu kulturnu stanicu "Svilara", centar za kreativne industrije, koji se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile.

Simboličnim povlačenjem komada svile sa ulaza, premijerka je otvorila novi prostor, a zatim je sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem obišla i prostor Kineske četvrti, koji će biti obnovljen i pretvoren u kulturni distrikt, a sve u okviru programa Novi Sad prestonica kulture 2021.

Povodom svečanog otvaranja u "Svilari" je otvorena izložžba "14/24 u Svilari".

Foto: www.vojvodina.gov.rs

"Svilara" će imati četiri različita prostora za rad - društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.

Kulturni distrikt "Kineska" biće izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu koja datira iz 1922. godine.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Prostor na kome se nalazi 21 objekat godinama nema namenu, a u narednom periodu biće revitalizovan i pretvoren u jedinstven kulturno-kreativni centar.

Tamo će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate...

U Novom Sadu očekuju da će "Kineska", između ostalog i zbog blizine Dunava i univerziteta, doprineti daljem turističkom i kulturnom razvoju grada i ovog dela Srbije.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Inače, kreativne industrije zapošljavaju više od 100.000 ljudi između 25 i 45 godina starosti i jedna su od najbrže rastućih grana privrede u našoj zemlji.

#Ana Brnabić

#Novi Sad

'