AKTUELNO

Ubedljivim nastupom srpski džez bend "Fish in oil" i čuveni avangardni gitarista iz SAD Mark Ribo otvorili su večeras u Domu omladine 34. Beogradski džez festival.

Između ostalih, na ovom prvorazrednom kulturnom događaju do 29. oktobra nastupiće najznačajniji džez pevač na svetu Kurt Eling, italijanski trubač i jedan od najznačajnijih džezera u Evropi Enriko Rava, kao i Ćućo Valdez, najznačajnija ličnost u istoriji afrokubanskog džeza.

Otvaranju festivala prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da je Beogradski džez festival jedna od naših kulturnih manifestacija sa najdužom tradicijom.

Podsetio je da je taj festival obnovljen 2005. godine i dodao da se ove godine održava pod sloganom "Bez granica", upravo zato što globalna džez scena postaje sve smelija, zabavnija, raznolikija.

- Novi džez autori se mogu naći svuda u svetu i oni u različitim varijacijama isprobavaju neke nove trendove u džezu. Mi smo se potrudili da ove godine izađemo u susret tim novim trendovima i da ih pokažemo beogradskoj publici - rekao je Vesić.

Prošlogodišnji Beogradski džez festival je bio pun novih autora, a ove godine na njemu učestvuje oko 20 autora iz celog sveta, naveo je on i primetio da festival, osim domaćih, prate i novinari iz inostranstva.

- Zaista smo srećni što ovaj festival polako zauzima mesto koje je nekada imao 70-ih godina, kada je osnovan - rekao je Vesić.

Precizirao je da je budžet ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala oko 21 milion dinara od čega 40 odsto obezbeđuje Grad Beograd i naveo da je prošle godine bilo oko 19.000 posetilaca, te da se očekuje da će ove godine taj broj biti veći.

Foto: Tanjug

- Siguran da će beogradska publika uživati u Beogradskom džez festivalu. Karakteristika tog festivala u odnosu na druge džez festivale u svetu, a to nam kažu i strani novinari koji ih posećuju, je da nigde nema tako mlade publike kao u Beogradu, a razlog za to je, između ostalog, zato što mi sprovodimo politiku kojom zaista želimo da, pristupačnom cenom karata koje se ne menjaju već godinama, mladoj publici omogućimo da prate džez - dodao je Vesić.

Kako je naveo, džez festival podrazumeva ne samo koncerte već i mnogo pratećih sadržaja - tribine, promocije...

- Naš džez festival nema samo klasičnu festivalsku funkciju da prikaže nešto novo što se dešava u svetu kada je u pitanju džez, već i obrazovnu funkciju - da obrazuje pre svega mladu publiku, da je nauči džezu i da na taj način obezbedimo budućnost džeza u Srbiji - dodao je zamenik gradonačelnika.

Na Beogradskom džez festivalu Big bend RTS će proslaviti 70 godina postojanja i to uz gosta Bobija Šua.

Iz SAD-a takođe dolazi i Ben Wendel Seasons Band.

Pijanisti Marko Meskida iz Španije i Mario Lažinja iz Portugala boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom, dok duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex i švedsko-norveškim trijom "The Thing", pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.

Srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača iz Mađarske i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 iz Austrije.

Po prvi put na festivalu je i jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

#Džez festival

#Goran Vesić

'