AKTUELNO

Glavni izvršni direktor Amazona i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos izgubio je za dva dana 19,2 milijarde dolara, dok su akcije njegove kompanije pale za čak 14 odsto, prenosi "Blumberg".

Ovo je najveći zabeležan gubitak u roku od dva dana, čime je Bezos srušio nedavni rekord šefa Fejsbuka, Marka Zakerberga, koji je u julu izgubio impresivnih 16,5 milijardi dolara, nakon što njegova kompanija nije ispunila očekivanja tržišta.

I pored enromnog gubitka Bezos je i dalje prvi na listi najbogatijih ljudi na svetu sa neto imovinom od 133 milijarde dolara, što je za oko 40 odsto više od drugoplasiranog na listi, Bila Gejtsa, čije bogatstvo iznosi 94,2 milijarde dolara.

Jedan od razloga za ovako veli vođstvo Bezosa je taj, da za razliku od Gejtsa, on nije donirao mnogo u dobrotvorne svrhe.

Gejts je donirao čak 35,8 milijarde dolara svojoj dobrotvornoj fondaciji, što je 27 procenata njegovog ličnog bogatstva.

Bezos je tek nedavno ušao u dobrotvorne vode, kada je u septembru objavio da formira dobrotvorni fond u vrednosti dve milijarde dolara za predškolske ustanove u zajednicama sa niskim prihodima i za pomoć beskućnicima.

Ipak, nakon par loših dana, Bezosovo bogatsvo se 31. oktobra blago oporavilo, budući da je zaradio 5,4 milijarde dolara usled skoka vrednosti akcija Amazona za 4,4 odsto.

#Akcija

'