AKTUELNO

Već je izvesno da će FIFA uskoro promeniti niz pravila u fudbalu, čije se sprovođenje razmatra godinama unazad.

Donesena je odluka da se promeni verovatno najbizarnije pravilo u fudbalu, koje kaže da protivnički fudbaler ne sme u 16 metara preseći ispucavanje prilikom gol-auta.

Novo pravilo će i dalje braniti igračima da uđu u šesnaesterac pre nego golman ispuca loptu, ali čim je golman dotakne, fudbaleri će po novom pravilu smeti ući u 16 metara i preseći dodavanje.

Novo pravilo se testira na Svetskom prvenstvu za klubove, gde je takođe testirana i VAR tehnologija pre dve godine.

Očekuje se da bude uvedeno i pravilo prilikom izmena, tj. da fudbaler ne mora izaći iz igre kod centra, već negde bliže kako bi se sprečilo odugovlačenje i što pre nastavilo sa igrom.

Novo pravilo čije se usvajanje zvanično očekuje naredne godine je i da će igrač koji dobije crveni karton obavezno propustiti sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijim pokroviteljstvom.

Sve ove promene trebale bi biti zvanično usvojene u martu 2019. godine, a još su predložena i sledeća pravila: žuti i crveni kartoni trenerima, izvođenje penala po AB-BA-AB-BA-AB sistemu, promena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja penala, živi zid sastavljen samo od fudbalera ekipe koja se brani...

#fudbal

'