AKTUELNO

Bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Lenart Johanson preminuo je u utorak posle kraće bolesti, u 89. godini.

Johanson je na čelu UEFA bio 17  godina, od 19. aprila 1990. do 26. januara 2007, i smatra se za čoveka koji je najzaslužniji za osnivanje Lige šampiona.

On je na čelu UEFA bio sve dok ga na predsedničkim izborima nije pobedio Mišel Platini, a Johanson je tada izabran za počasnog predsednika evropske kuće fudbala.

Johanson je bio i potpredsednik FIFA, a 1998. godine izgubio je na izborima za predsednika od Sepa Blatera.

Johanson je govorio da je najponosniji na stvaranje Lige šampiona, koja je zamenila Kup šampiona i da je to njegovo najveće dostignuće u UEFA.

- To je najveće takmičenje za fudbalske klubove, koje se gleda širom sveta. Poslali smo je u 200 zemalja, a kada čujete fudbalere da pričaju o budućnosti, uvek kažu: 'Voleo bih da igram u finalu Lige šampiona' - rekao je Johanson za Asošiejted pres 2010. godine.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Rođen u Stokholmu, Johanson je uvek ostao veran svom klubu AIK-u, čiji je bio predsednik od 1967. do 1980. godine.

On je prošao kroz sve rangove Fudbalskog saveza Švedske, čiji je bio predsednik, pre nego što je došao na čelo Uefe 1990. godine. Doveo je Evropsko prvenstvo u Švedsku 1992. godine, a trofej prvaka Švedske nazvan je po njemu 2001. godine.

#Smrt

#UEFA

'