AKTUELNO

Slavni srpski fudbaler, a sada trener Bolonje, Siniša Mihajlović u ponedeljak je primljen u bolnicu u Bolonji, 24 sata ranije nego što je to bilo planirano.

Mihajlović je izjavio i da nema šta da čeka jer što se pre uhvati u koštac sa leukemijom, pre će pobediti opasnu bolest. Doktori fudbalskog kluba iz Bolonje potvrdili su da je srpski stručnjak u ozbiljnoj situaciji, ali da je potpuno izlečenje moguće.

Medutim, Mihajlović će od početka morati da bude podvrgnut agresivnoj terapiji, koja podrazumeva hemoterapiju i radioterapiju. Tek posle nekoliko nedelja daće prve procene, ali doktori kažu da je u pitanju dugotrajno i komplikovano lečenje i da je neozbiljno davati bilo kakve komentare.

Od prvog dana Mihajlovića prati doktor Mikele Kavo, jedan od vodećih italijanskih stručnjaka i direktor Odeljenja za hematologiju Instituta "Santa Orsolo" u Bolonji.

Prva faza lečenja trajaće tri nedelje, a Mihajlović će sve vreme biti pod direktnim nadzorom profesora Kava.

- Ne mogu se izlečiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobeđene. Što je pre otkrijemo to smo u većoj prednosti. Čak i kod onih gde nije moguće potpuno izlečenje, današnji lekovi mogu značajno da produže životni vek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su pre samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili boljoj poziciji- rekao je Kavo za italijansku "Republiku".

Ugledni list je njegove reči tumačio kao vrlo ohrabrujuće, gotovo obećavajuće da će u Mihajlovićevom slučaju opaka bolest biti savladana. Kavo, međutim, nije želeo konkretno da govori o srpskom treneru i njegovom stanju na početku lečenja.

Foto: Tanjug AP

- Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa lečenja, a u današnje vreme zaista imamo razloga za nadu - naglasio je Kavo.

Ugledni italijanski doktor objasnio je, takođe uopšteno, da je danas moguće odrediti personalizovanu terapiju.

- Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lekova i personalizaci je terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lekove - istakao je Kavo.

Pročitajte još: DEČAK MIRKO (10) KOJI BOLUJE OD LEUKEMIJE PISAO SINIŠI MIHAJLOVIĆU: Video sam da si tužan... Da plačem i žalim po ceo dan, ili da budem hrabar i nastavim dalje. Odlučio sam da budem hrabar!

#Bolnica

#Siniša Mihajlović

'