AKTUELNO

Proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković novi je trener Crvene zvezde!

Vladan Milojević podneo je ostavku na mesto šefa stručnog štaba kluba iz Ljutice Bogdana, a na njegovo mesto dolazi Dejan Stanković, potvrđeno je iz krugova bliskih legendi crveno-belih.

Dejan Stanković (41) poseduje pro licencu, a pre četiri godine bio je i pomoćnik u Udinezeu.

Dejana Stankovića je kao mladog igrača Teleoptika zapazio Branko Radović, trener kadeta Crvene zvezde. Sa 14 godina je prešao u Crvenu zvezdu i prošao njene omladinske timove.

U seniorski tim je ušao sa 16 godina u sezoni 1994/95 kod trenera Ljupka Petrovića. Za crveno-bele je debitovao u meču protiv OFK Beograda, u kom je Crvena zvezda slavila sa 2:1. Svoj prvi gol je postigao 1995. godine protiv Budućnosti iz Podgorice i oborio rekord Dragana Džajića koji je do tada bio najmlađi strelac u klupskoj istoriji.

Stanković je 1997. godine postao najmlađi kapiten Crvene zvezde i najbolji fudbaler u domaćem prvenstvu. Postigao je 15 godina na 28 utakmica. Sa Crvenom zvezdom je osvojio jednu titulu i tri kupa.

Selektor Slobodan Santrać je pozvao Stankovića za prijateljski meč protiv Južne Koreje 22. aprila 1998. godine u Beogradu. Stanković je postigao dva gola za pobedu 3:1.

Posle četiri godine na Marakani i 30 golova u 85 utakmica, Stanković je 1998. godine prešao u Lacio. Za nebesko-plave iz rima je za šest godina odigrao 137 utakmica na kojima je postigao 22 gola. Sa Lacijom je jednom bio prvak Italije, po jednom pobednik kupa Italije i Superkupa Italije, jednom je osvojio Kup pobednika kupova i UEFA Superkup.

U zimu 2004. godine je otišao u Inter, iako ga je tražio i Juventus. Za neroazure je za devet godina odigrao 231 utakmicu. Postigao je 29 golova, a penzionisao se 2013. godine. S Interom je pet puta bio prvak Italije, četiri puta pobednik Kupa Italije i isto toliko puta osvajač Superkupa Italije. Jednom je osvojio Ligu šampiona, jednom Svetsko prvenstvo za klubove.

Za nacionalni tim (SRJ, SCG, Srbija) Stanković je odigrao 103 utakmice i postigao 15 golova.

U izboru Fudbalskog saveza Srbije dva puta je bio najbolji srpski fudbaler - 2006. i 2010. godine.

#Crvena Zvezda

#Dejan Stanković

'