AKTUELNO

Bradati, prilično debeo policajac, šutirao me je čizmama u glavu - prenosi sajt Gabrijelovo svedočenje.

Poznati fudbaler Kilijan Mbape pružio je podršku srpskom dečaku Gabrijelu Đorđeviću (14) koji je nedavno brutalno pretučen u akciji francuske policije prilikom privođenja.

- Pravda za Gabrijela! - napisao je, uz tri srca, Mbape za dečaka iz gradića Bondija na severozapadnom obodu Pariza, gde je i sam proveo detinjstvo, i istovremeno se pobunio protiv policijskog nasilja.

Gabrijel Đorđević je uhapšen u noći između 25. i 26. maja. Ovdašnji mediji prenose da je priveden oko 3 sata posle pokušaja krađe mopeda, sa još jednim saučesnikom. Zadobio je povrede glave, polomljena mu je kost ispod levog oka, slomljena su mu tri zuba.

Tokom noći, iz policijske stanice su pozvali porodicu da im saopšte da se nalazi u pritvoru, a zatim je sutradan ujutro stigao poziv iz bolnice, preneo je i sajt "Svi Srbi u Parizu". Ovaj sajt prenosi i Gabrijelovo svedočenje iz bolnice da su ga policajci prilikom hapšenja nekoliko puta udarili u lice. Istakao je da su među policajcima bila tri muškarca i žena. Jedno koleno su mu stavili na glavu, drugo na ramena, dok mu je žena, s plavom kosom, držala zglobove.

- Bradati, prilično debeo policajac, šutirao me je čizmama u glavu - prenosi sajt Gabrijelovo svedočenje.

Porodica kaže da Gabrijel ne može da jede i da sve što proguta, povrati. Nalazi se u pariskoj Dečjoj bolnici "Neker", gde ga svakog časa očekuje komplikovana operacija. Gradonačelnica Bondija Silvin Tomasen je istakla da porodica još ne zna da li će dečaku uspeti da spasu oko.

- Potpuno je skandalozno to što se dogodilo dečaku od 14 godina. Ništa ne može da opravda ponašanje policajaca. Zaprepašćujuće je kako je uništeno njegovo lice - istakao je Stefan Ga, advokat porodice Đorđević.

U znak podrške Gabrijelu, a protiv potpuno disproporcionalne intervencije policije, u ponedeljak je ispred zgrade Opštine Bondi održan miran protest na kome se okupilo nekoliko desetina ljudi, među kojima je bilo i dosta političara. Među okupljenima je bio i poznati fudbaler Vikaš Doraso.

- Dešava se nešto veoma ozbiljno u našoj policiji koja je sada opasna za mlade. Pretpostavljam da je za većinu njih teško da izađu na ulicu, zbog straha koji imaju za sebe i svoje porodice. Važno je danas biti ovde u znak podrške Gabrijelu. Potrebna nam je pravda - izjavio je Doraso pred kamerama.

Porodica malog Gabrijela sada sa strahom i zebnjom očekuje ishod lečenja.

- Još smo u šoku. To može da se dogodi danas i drugoj deci. Stop nasilju. To je nedopustivo - poručio je u izjavi medijima Gabrijelov brat Šerif.

Porodica je preko advokata podnela tužbu, a sve treba da istraži i Generalna inspekcija nacionalne policije.

- Mi smo Srbi i nismo želeli previše da pričamo o tome oko nas, ne želimo da zbog ovoga nastanu neredi, ali želimo da dobijemo pravdu - preneo je sajt "Svi Srbi u Parizu" izjavu starijeg Gabrijelovog brata Šerifa.

Sve se događa u trenutku kada su u Francuskoj započeli protesti zbog policijskog nasilja, posle smrti tamnoputog Adame Traorea i pobuna u Americi, zbog stradanja Džordža Flojda.

#Francuska

#Gabrijel Đorđević

#Kilijan Mbape

'