AKTUELNO

PSIHOLOG legendarnog fudbalera Dijega Maradone rekao je danas da je Argentinac u stabilnom stanju u privatnoj klinici gde se oporavlja od operacije glave.

Maradona je prošle nedelje podvrgnut operaciji pošto je imao subduralni hematom, odnosno nakupljanje krvi između membrane i mozga.

Njegov lekar neurolog Leopoldo Luke rekao je da je problem verovatno slučajno izazvan, a 60-godišnji Maradona rekao je da se ne seća kako je došlo do toga.

Maradonin psiholog Dijego Dijas, koji o njemu brine u privatnoj klinici Olivos, rekao je danas da su legendarnom fudbaleru potrebni lekari, terapija i "velika podrška porodice".

On je naveo da status nacionalnog sportskog heroja nije sprečio da Maradona zadobije iste zdravstvene probleme kao i ostali.

- U određenim stvarima, Dijego Maradona je kao i svi drugi... Uz ista ograničenja, teškoće i prednosti koje ima svako ljudsko biće. Sada je najvažnije da je on stabilno, da se kontroliše u pogledu faramkoloških pitanja i nivoa ishrane i odmora", rekao je Dijas.

- Onda će moći da se nastavi sa sistemom prema pacijentu poput Dijega Maradone. To mora biti uz prisustvo terapeuta, medicinskih sestara, lekara i što je najvažnije, njegove porodice", dodao je on.

Doktor Luke je radiju Red rekao da će Maradona biti prebačen u kuću u blizini Buenos Ajresa, blizu ćerki Dalme i Đanine, što znači da će za sada prestati da se bavi trenerskim poslom u klubu Himnasija.

- On je pacijent koji živi u ekstremima", rekao je Luke i dodao da bi Maradona mogao da prestane sa stresom koji je štetan po njegovo zdravlje.

Međutim, bivša zvezda Boke juniors, Barselone i Napolija, nedavno je rekao želi da nastavi da radi.

Luke je rekao da je Maradona, koji se lečio od zavisnosti droga, smanjio unos alkohola, ali da bi čak i male količine mogle da imaju negativan efekat u kombinaciji sa lekovima koji su mu potrebni za oporavak.

Maradona je 2. novembra primljen u bolnicu u La Plati zbog anemije, dehidriranosti i naznaka depresije, a detaljnim pregledima utvrđeno je krvarenje u mozgu i 4. novembra je hitno operisan.

#Bolest

#Dijego Armando Maradona