AKTUELNO

Fond Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA) za pomoć igračima kojima nisu isplaćene plate, poslao je dva miliona dolara za više od 400 podnosilaca zahteva iz grčkih i turskih klubova, u prvom krugu uplata, saopšteno je danas.

FIFA je do 2022. godine izdvojila 16 miliona evra pomoći fudbalerima u zajedničkom projektu sa Sindikatom profesionalnih igrača (FIFPRO).

FIFA Fond za fudbalere posebno pomaže slučajeve u kojima su klubovi prestajali da rade, a zatim su ponovo pokrenuli poslovanje, ali nisu isplatili stara dugovanja prema igračima.

FIFA je navela da ovaj novac ne izuzima klubove od obaveza. Više od 3,65 miliona dolara isplaćeno je igračima čija su potraživanja bila prema evropskim klubovima.

Ukupno 291 zahtev u vrednosti od 1,36 miliona dolara, u proseku 4,675 dolara, isplaćen je igračima koji su igrali u grčkim klubovima, a skoro 700.000 dolara igračima koji su igrali u turskim klubovima.

Kako se navodi, prosečna uplata od 8.450 dolara bila je za 67 igrača iz ruskih klubova. Šest isplata bilo je u vezi sa italijanskim klubovima, četiri sa engleskim, a nijedna iz Nemačke ili Španije.

Od 2015. godine do prošlog juna, FIFA je raspodelila pet miliona dolara u više od 1.000 odobrenih isplata za 1.089 podnetih zahteva.

#FIFA