AKTUELNO

Đanluiđi Donaruma je junak Italije. Ko zna da li bi do ovoga došlo da Siniša MIhajlović nije imao hrabrost da ga ubaci u tim...

Odzvanja Italijom "Đanluiđi Donaruma!" I to sa razlogom! Momak koji je u februaru napunio 22 godine je heroj "azura"!

Mladi golman je odbranama u penal seriji u finalu Evropskog prvenstva doneo svojoj reprezentaciji titulu protiv Engleske. Usred Londona!

Neverovatna smirenost, visok nivo koncentracije i sjajno "čitanje" protivnika. Doduše, ne treba zaboraviti ni da je selektor domaćina Geret Sautgejt napravio kardinalnu grešku kada je u 119. minutu u igru uveo Markusa Rašforda i Džejdona Sanča koji su nedugo zatim postali tragičari promašajima u penal seriji.

Foto: Tanjug AP/Catherine Ivill

Golman bi, prema mnogim najavama, uskoro trebalo da postane član Pari Sen Žermena.

On je prošao školu Napolija, ali je Milan bio taj koji ga je primetio kada je imao 14 godina. Platili su 250.000 evra na račun obeštećenja kako bi ga prebacili u svoju akademiju. Tri dana pre 16. rođendana ga je tadašnji menadžer Filipo Inzagi pozvao u prvi tim. Meč sa Ćezenom je odgledao sa klupe, da bi 1. jula 2015. potpisao trogodišnji ugovor sa "rosonerima".

Na klupi prvog tima su se dogodile promene. Siniša Mihajlović je zamenio Inzagija i jedna od prvih odluka bila je da promoviše Donarumu kao trećeg golmana, iza Dijega Lopeza i Kristijana Abijatija. Tokom priprema u Kini ga je Miha "ubacio u vatru" i to protiv Reala. Promašio je jedan od dva jedanaesterca u penal seriji. To nije obeshrabrilo ni njega ni Sinišu, čak naprotiv.

Foto: Tanjug AP/Tano Pecoraro/LaPresse via AP

Srpski stručnjak ga je stavio na gol u finalu TIM Trofej kupa protiv Sasuola i to mu se višestruko isplatilo. Đanluiđi je odbranio dva jedanaesterca u penal seriji i doneo je Milanu trofej. Interesantno je da je prvi izvođač penala Sasuola tada bio bivši igrač Zvezde Dijego Falćineli.

Kako je vreme odmicalo tako je Mihajlović sve više verovao u njega, pa mu je dao šansu da debituje na "San Siru" krajem oktobra baš protiv Sasuola. Imao je 16 godina i 242 dana i postao je drugi najmlađi golman u istoriji italijanskog fudbala, samo je 13 dana bio stariji od Đuzepea Sakija. Fantastične partije su mu donele nagradu - mesto prvog golmana ispred mnogo starijih kolega.

Od sezone 2016/17 je postao standardan na golu Milana. Pružao je sjajne partije, a sve to je znao da iskoristi njegov agent - Mino Rajola. Kontroverzni menadžer je pretio da neće produžiti ugovor sa klubom, da bi u julu 2017. usledio ipak potpis novog ugovora. Tada je plata Donarume porasla na šest miliona evra, uz angažovanje i njegovog starijeg brata Antonija koji je dobio milion evra po sezoni.

Foto: Tanjug AP/Mike Egerton/PA via AP

Treneri su se menjali, golmani su dolazili i prolazili, ali je Donaruma uspevao da zadrži svoje mesto među stativama, a činjenica da je na nekim mečevima nosio i kapitensku traku dovoljno govori o talentu i potencijalu kojim raspolaže.

Debi za nacionalni tim imao je 1. septembra 2016. godine na meču protiv Francuske kada je ušao umesto svog imenjaka i mnogo poznatijeg čuvara mreže Bufona. U martu 2017. je prvi put bio starter u dresu Italije i tako postao najmlađi italijanski golman kome je to pošlo za rukom sa 18 godina i 31 danom.

Foto: Tanjug AP/Paul Ellis

A, sada je, četiri godine kasnije postao heroj nacije! Bajka Đanluiđija Donarume traje i trajaće još mnogo godina.

Podsećanja radi, fudbalskoj javnosti u Srbiji je poznat po mečevima sa Crvenom zvezdom u Ligi Evrope. Tri puta je vadio loptu iz mreže posle šuteva Kange i Pavlova na "Marakani" odnosno Bena na "San Siru".

#Siniša Mihajlović

#Đanluiđi Donaruma