AKTUELNO

Legendarni trener Milan Živadinović preminuo je u 77. godini, a nakon njegove smrti potegla se i tema o njegovoj posmrtnoj želji - da njegov pepeo bude posut po terenu Crvene zvezde.

- Znate, ima stvari koje su jače od para, verujte. Pogotovo Zvezda. Ja sam rekao, i već sam se savetovao, mojoj porodici - kad bude doviđenja u ovom životu, ''društvo, oganj me čeka, pepeo da mi prospete po terenu Zvezde. Kad igramo protiv Partizana ili nekog velikog kluba iz inostranstva, ja ću da budem na gol liniji i moj pepeo će samo da skloni loptu sa strane - pričao je Živadinović tokom života.

Ovu želju da mu pepeo bude posut po Marakani je u više navrata ponavljao.

Ipak, ova njegova želja ne može da bude ispunjena. Naime, zakonski je zabranjeno da se pepeo pokojnika posipa gde oni požele. Bilo da je to Dunav, Sava, na omiljenom planini, rodnom mestu ili na Marakani, kao što je to bila želja Milana Živadinovića.

Foto: TV Pink Printscreen

To zakonski nije moguće izvesti - rečeno je sa Novog groblja, gde su novinare dalje uputili na pravnu službu groblja, koja radi tek od ponedeljka.

Jedino mesto u Beogradu gde se kremirani posmrti ostaci mogu rasuti jeste "Vrt sećanja" na Novom groblju u Beogradu, koji je formiran 1970. godine.

Vrt sećanja predstavlja ograđenu i uredno održavanu parkovsku površinu sa ružičnjakom gde se kremirani posmrtni mogu rasuti, pri čemu se imena i prezimena, kao i datumi rođenja i smrti preminulih urezuju na pločice postavljene na posebnim memorijalnim stubićima. Ono što je specifično za Vrt sećanja je da nakon smeštanja kremiranih posmrtnih ostataka, nema daljih troškova u smislu zakupa i održavnja - objasnili su svojevremeno u "Pogrebnim uslugama".