AKTUELNO

Zbog haosa i rasizma navijača na meču protiv Engleske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, FIFA je kaznila Mađarsku novčano sa čak 180.000 evra, a dva meča će morati da odigraju pred praznim tribinama, pri čemu se drugi susret stavlja pod "uslovno", u slučaju da pristalice iz komšiluka naprave novi incident u naredne dve godine.

FIFA je pokrenula istragu nakon što su Rahim Sterling i Džud Belingem istakli kako su im bili upućeni majmunski krici. Na stadionu je bilo prisutno 60.000 navijača, što je pun kapacitet, s obzirom na to da je Vlada Mađarske uklonila gotovo sva ograničenja vezana za pandemiju koronavirusa.

Fudbalska asocijacija Engleske je još posle meča poslala žalbu FIFA i tražila je da se navodi Belingema i Sterlinga detaljno istraže. Istakli su i da nisu zadovoljni što su navijači zviždali dok su fudbaleri sa Ostrva klečali u znak borbe protiv rasizma.

Svetska kuća fudbala navodi da je novčanoj kazni doprinela ozbiljnost incidenta, kao i to što su navijači na teren ubacivali čvrste predmete poput upaljača, flaša sa vodom, a na teret im se stavljaju i blokirani prolazi na stadionu.

Autor: