AKTUELNO

Policija je objavila čak i foto-robot ubice Bulatovića, ali to nije bilo dovoljno da se pronađe...

Danas je sve ražalostila vest da je Ana Bulatović, ćerka Branka Bate Bulatovića, nekadašnjeg generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore, preminula u 39. godini.

Ona je pre 17 godina ostala bez oca kada je Branko Bata Bulatović ubijen u prostorijama Fudbalskog saveza 26. marta 2004. godine, u 54. godini. Njegova smrt i dan-danas je misterija - još uvek se ne zna ko je naručio njegovo ubistvo, kao i da li je likvidacija bila u vezi sa njegovim poslom u fudbalu ili nečim drugim.

Na Bulatovića je izvršen atentat na stepeništu prostorija saveza na Terazijama, oko 10:30 časova, a on je posle atentata hitno prebačen u Urgentni centar gde su se lekari borili za njegov život. Bulatović je preminuo dva dana kasnije od posledica pucanja u glavu. Prošlo je 17 godina od ovog ubistva, a ni dan danas se ne zna ko je naručilac ni ko izvršilac, a ponajmanje zbog čega.

Objavila je policija čak i foto-robot ubice Bulatovića, ali ni to nije bilo dovoljno da se otkrije ko je tog dana usmrtio generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore.

Ubio ga profesionalac

Ova brutalna egzekucija u stilu holivudskih filmova šokirala je sportsku javnost tadašnje Srbije i Crne Gore, ali i Evrope. Istovremeno su počela i nagađanja o motivima ubistva. Način na koji je izvedeno svedoči o profesionalcu koji je ispalio dva smrtonosna hica, zatim stavio pištolj u ručnu torbicu, pa mirnim hodom napustio mesto zločina i izgubio se među narodom na Terazijama. Mnogi pretpostavljaju da je Bulatović žrtva organizovanog kriminala.

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović je tada objasnio:

U pitanju je naručen posao. Bulatović je nekom zasmetao i to platio glavom. Ovaj tužan događaj je samo drugo lice fudbala, jer je ovaj sport idealan za pranje velikog novca. Naručioce treba tražiti u strukturama vezanim za kladionice, prodaju igrača. Posle raspada prethodnog sistema te grupe ostale su bez gazda u vrhu sistema, a nije zemunski klan bila jedina krimi-grupa u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Mediji su tada prenosili da je moguć razlog ubistva leži u novcu. Nezvanično je Bulatović dobio nekoliko pretećih pisama, a sam Bata se poverio prijatelju da mu prete iz Crne Gore.

"Nije ubijen zbog fudbala!"

Legenda jugoslovenskog fudbala Dejan Savićević izjavio je 2008. godine da generalni sekretar FSJ Branko Bulatović nije ubijen zbog fudbala. On je takođe naveo da nijedno ubistvo funkcionera beogradskih klubova, koja su se desila poslednjih godina, nemaju veze sa fudbalom.

Foto: Printscreen YouTube/Nikola Stoilkovic

Savićević je istakao da tvrdnje prema kojima je Bulatović ubijen u trenutku kada je odlučio da prekine dugogodišnju praksu nameštanja utakmica, nisu istinite.

- Sva ubistva koja se pominju u toj emisiji, od Arkana, preko oca Ace Bulića, Juse, pa do Bate Bulatovića, nemaju veze sa fudbalom. Ti ljudi jesu bili predsednici ili visoki funkcioneri pojedinih klubova, ali nisu ubijeni iz fudbalskih razloga. Niko, pa ni Bulatović! Bio je moj prijatelj i naravno da mi smeta što se sada na taj način spekuliše o razlozima njegove smrti. Nagađaju da je ubijen zbog transfera, pa zbog nekakvih sertifikata, pa zato što nije registrovao prvenstvenu utakmicu, ali tvrdim da to nema veze sa istinom - rekao je tada Savićević.

#Branko Bulatović