AKTUELNO

Fudbalere Srbije sutra od 20.45 očekuje odlučujući duel protiv reprezentacije Portugala za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Ali ako izabranici Dragana Stojkovića Piksija ne uspeju da se domognu Mundijala u nedelju, u baražu ih čeka pravi pakao.

Ova infomracija bi svakako trebala da bude razlog više da Orlovi daju sve od sebe i sruše Ronalda i društvo na njihovom terenu.

U drugačijem slučaju ima i jedna dobra vest - Srbija će, ako bude druga u grupi, sigurno biti domaćin baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo.

Pored Piksijevih Orlova to će biti Italija ili Švajcarska iz grupe C, odnosno Švedska ili Španija iz grupe B. Ove reprezentacije su izjednačene po učinku, a u poslednjem kolu odlučiće o tome ko ide direktno, a ko u baraž.

Trenutno, bliži našem putu su Švajcarska i Švedska.

Rivali su podeljeni u dve grupe, na povlašćene i nepovlašćene. Šest najboljih drugoplasiranih timova biće nosioci, a preostalih četiri plus one dve iz Lige nacije nepovlašćeni. Takođe, redosled će se određivati po plasmanu na tabeli, a u obzir se uzimaju rezultati samo protiv prvih pet selekcija u grupi.

Dakle, ako ne pobedimo Portugal bićemo domaćini turnira u baražu, a tu nas čekaju dve utakmice. Prva u polufinalu gde ćemo igrati protiv nepovlašćenog tima, a u finalu nas čeka bolji iz duela povlašćenog i nepovlašćenog tima.

Prema trenutnom poretku, među povlašćenima će biti još i Hrvatska ili Rusija, koje u direktnom duelu odlučuju o tome ko će biti pobednik grupe "H" (Hrvatska ide na Mundijal samo ako pobedi), odnosno tu su već sigurni Poljska i Škotska.

Kada su u pitanju "nepovlašćeni", osim Velsa i Austrije, koji su to pravo stekli kroz Ligu Nacija, do statusa nepovlašćenog u kvalifikacijama došli su najverovatnije i Češka, Norveška, Severna Makedonija i Ukrajina.

Žreb o kome ćemo sigurno više misltii ako ne pobedimo Portugal održaće se u novembru ili decembru (UEFA još nije donela odluku) a mečevi će se igrati od 24. do 29. marta.

Autor: