AKTUELNO

Rat u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u najvažnije vesti na svetu, a među njima su ovih dana aktuelne i one sportske, i to na relaciji UEFA - Ruska Federacija.

Naime, kako je saopštio Fudbalski savez Rusije (RFS), ruska reprezentacija neće učestvovati na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu, za čije će se kvalifikacije žreb održati kroz 19 dana.

Saopštenje RFS-a glasi ovako:

"Ruski nacionalni tim neće uzeti učešća u žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024, koje će se 9. oktobra održati u Frankfurtu.

Razlog za to je februarska odluka UEFA da suspenduje ruske reprezentacije i klubova iz takmičenja pod njenom ingerencijom, koja traje 'do daljnjeg'.

Na ovu odluku smo se žalili Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), ali je ta žalba odbačena.

U ovom trenutku, naš Savez čeka pun tekst obrazloženja odluke CAS-a, posle čega će odlučiti o daljim koracima pravne borbe", navodi se u današnjem saopštenju Fudbalskog saveza Rusije.

Ono je objavljeno u iščekivanju vrlo sličnog saopštenja UEFA, čiji je sastanak Izvršnog odbora u toku u Hrvatskoj, pa se čini da su Rusi ovim "mi nećemo učestvovati" samo predupredili rečenicu "oni neće učestvovati" koja se očekuje od čelnika evropske kuće fudbala, u kojoj još nema nikakvih naznaka da će se postojeća suspenzija Rusije ukinuti ili ublažiti.

Autor: