AKTUELNO

Kritičari VAR sistema dobili su vetar u leđa kada Srbiji, iz nekog razloga, u petak nije dosuđen penal protiv Švajcarske, iako se činilo da je reč o očiglednom prekršaju, piše Rojters.

Srbija je poražena u Kalinjingradu 2:1 pošto je Đerdan Šaćiri u poslednjem minutu postigao pobedonosni gol, ali je tok meča mogao imati drugačiji ishod da je dosuđen jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem.

Sredinom drugog poluvremena, švajcarski odbrambeni igrači Stefan Lihštajner i Fabijan Šar zgrabili su napadača Srbije i oborili ga na zemlju u šesnaestercu.

Nemački sudija Feliks Brih je odmahnuo i na neobjašnjiv način ta odluka je ostala na snazi uprkos tome što je radio VAR sistem, koji je stvoren upravo kako bi se sprečile ovakve kontroverze.

Rojters navodi reči selektora Srbije Mladena Krstajića, koji posle meča nije želeo da komentariše sudenje, ostavljajući da gledaoci sami donesu zaključak.

Takođe, britanska agencija prenosi i ocene bivšeg engleskog reprezentativca Rija Ferdinanda, koji je kao komentator Bi-Bi-Si-ja, rekao da je reč o "drumskoj pljački".

Rojters podseća i na sličnu situaciju u kojoj se našao engleski napadač Hari Kejn na meču protiv Tunisa, kada ga je odbrambeni igrač oborio na zemlju, ali ni u tom slučaju Engleskoj nije bio dosuđen penal.

DW: Da li će ova akcija imati posledica?

Posle utakmice odigrane sinoć između Srbije i Švajcarske, Dojče vele prenosi da je sve politika, jer su švajcarski reprezentativci u Rusiji svoju pobedu protiv Srbije proslavljali albanskim gestom.

Nejasno je da li će ova akcija imati posledice, a normalno je da FIFA ne toleriše političke poruke na stadionu, navodi se u tekstu.

Tagešsau je naveo da bi slavlje Švajcaraca moglo da ima i neprijatan epilog jer strelci dva gola na utakmici, obojica sa korenima na Kosovu, formirali su rukama dvoglavog orla, koji se može videti na albanskoj zastavi.

- To je politička provokacija za navijače Srbije, a FIFA zabranjuje političke poruke - ističe Tagešsau.

Špigel onlajn piše da su tokom 52 minuta utakmice navijači iz Srbije izviždavali Granita Džaku i da je onda Švajcarac "svu svoju frustraciju i ljutnju istresao u dugačku loptu koja je dovela do izjednačenja".

Špigel dalje piše da je proslavljajući taj gol, on rukama imitirao albanskog dvostrukog orla.

- Bila je to scena večeri, ali ne zato što je gol bio zaista lep, već zbog prilicno mračnog izgleda Džake, koji je i poslednjem gledaocu jasno stavio do znanja da je ovo više od igre, da se na ovoj utakmici radi o nečemu drugom, a ne samo o bodovima na svetskom prvenstvu - ističe Špigel.

- Spoznaja večeri: Sve je politika. Švajcarski reprezentativci u Rusiji svoju pobedu protiv Srbije proslavljaju albanskim gestom. Nejasno je da li će ova akcija imati posledice. Normalno je da FIFA ne toleriše političke poruke na stadionu", naveo je Špigel.

- Vremena su komplikovana, barem kao tabela u grupi E - zaključuje Špigel.

Bild: Džaka i Šaćiri provocirali Srbe

I najtiražniji list u Nemačkoj, Bild na svom portalu o sinoćnoj utkamici pod naslovom "Džaka i Šaćiri provocirali Srbe", piše o zvižducima publike upućenim dvojici fudbalera Švajcarske reprezentacije i o gestovima koji su potom usledili.

Bild dodaje i da je "drugo uzbuđenje izazvao i naš sudija Feliks Brih". On je prvi put sudio na Svetskom prvenstvu i u jednom važnom trenutku je napravio grešku, ističe nemački list.

Foto: Tanjug

- Kada su dvojica Švajcaraca srušili Mitrovića na zemlju, Brih dozvoljava da se igra nastavi i čak se ni ne konsultuje sa pomoćnim video-sudijama - naveo je Bild.

- To je bila njegova jedina greška, inače je kao sudija bio u redu - zaključuje Bild.

„Blik“: Džaka i Šaćiri genijalne budale

Naslovne strane švajcarskih medija danas su posvećene pobedi nad reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu, ali i kritici na račun dva švajcarska reprezentativca, Djerdana Šaćirija i Granita Džake, oba kosovsko-albanskog porekla.

- Pobedom od 2:1 nad Srbijom Svetsko prvenstvo za našu reprezentaciju postaje turnir bez granica, ali je slavlje 'albanskim orlom' Ssaćirija i Džake bilo nepotrebno i glupo - napisao je šef sportske redakcije najtiražnijeg dnevnika „Blik“ Feliks Bingeser.

- Igrali su svim srcem, ali to što nisu hladne glave proslavili golove, velika je mrlja nakon ove odlične večeri. Provokativno slavlje 'albanskim orlom' kao švajcarski navijač može se opravdati kao gest dva igrača koje je teško vaspitati. Međutim, da li će FIFA to takođe tako smatrati, ostaje da se vidi - upozorava on.

"Blik" ističe da treba očekivati da će ovaj slučaj biti istražen, jer minira težnju fudbalske organizacije da sport treba da povezuje i integriše.

- Takve provokacije protiv ovog protivnika, i posebno na ovoj pozornici je samo jedno - nepotrebno i glupo - ocenio je Bingeser.

„Noje Ciriher cajtung“ (NZ Z) ocenjuje da Džaki i Ssaćiriju nedostaje politička senzibilnost, navodeći da su svojim slavljem posle postignutih golova provocirali srpske gledaoce.

- Oni su time ponovo podstakli diskusiju koja je smatrana okončanom, ili barem ublaženom - komentar je NZ Z.

- Šaćiri i Džaka, dva najtalentovanija igrača ove švajcarske generacije, svojom igrom odlučili su utakmicu u korist svoje ekipe, imaju tako precizne noge kao gotovo niko u toj selekciji. Ali njihova politička senzibilnost i društvena svest su nerazvijeni. Oni su ove večeri mogli da puste samo fudbal da 'govori', ali su 'govorili' rukama slaveći golove, 'kulturnim kodom', koji je shvaćen od strane srpskih gledalaca na stadionu i pred televizijskim ekranima kao provokacija - naglašava list.

Dnevnik ističe da su prstima prikazali albanskog dvoglavog orla, nacionalistički gest, i to na utakmici koja je važila kao susret visokog rizika.

NZ Z ističe da je danima švajcarska delegacija pokušavala elegantno da izbegava ovu temu, pre svega trener Vladimir Petković, koji je ignosirao sve.

List podvlači da slavlje nije bilo nepromišljeno.

Foto: Tanjug

NZ Z ukazuje da su ova dva igrača podstakli diskusiju koja je više godina nanela štetu švajcarskom timu.

- Kulturni razdor postoji u ekipi, navodilo se tada, a pokazivanje albanskog orla je bio izraz toga - podseća NZ Z ukazujući da je zbog toga 2014.odlučeno da se takva gestikulacija ubuduće ne upotrevljava.

- Tada je Valon Behrami rekao da više neće biti takvih problema, ali sada se videlo da rad Fudbalskog saveza na senzibilizaciji nije održivo delova - konstatuje list dodajući da su Džaka i Šaćiri u Kajliningradu imali više pametnijih mogućnosti da slave umesto ovakvim prokovacijama.

Gardijan: Džaka i Šaćiri doneli balkansku politiku na SP

Granit Džaka i Džerdan Šaćiri rizikuju da povećaju političke tenzije na Balkanu, time što su pokazali albanski nacionalistički simbol (dvoglavog orla) pri proslavi svojih golova na utakmici Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji, piše "Gardijan".

"Gardijan" ocenjuje da će potez koji su napravili rukama, ukrštajući palčeve i šireći dlanove tako da liči na albanskog orla koji se vidi na njihovoj zastavi, povećati tenzije "između srpskih nacionalista i etničkih albanaca".

Šaćiri je, podseća "Gardijan", rođen na Kosovu, a Džakini roditelji su albanskog porekla i takođe potiču sa Kosova. Šaćiri je nakon utakmice izjavio da je u pitanju samo "emocija".

- Mislim da u fudbalu uvek imate emocije. Možete da vidite šta sam uradio i mislim da je to samo emocija. Jako sam srećan što sam postigao ovaj gol. Ništa više. Mislim da ne moramo sada da pričamo o ovome - rekao je Šaćiri.

Švajcarski selektor Vladimir Petković dodao je da nikada ne bi trebalo mešati politku i fudbal.

- Jasno je da se emocije prikazuju i tako se stvari dešavaju. Mislim da sada svi zajedno treba da se klonimo politike u fudbalu i da bi trebalo da ovaj sport gledamo kao prelepu igru i nešto što spaja ljude - rekao je Petković.

"Gardijan" podseća i na činjenicu da je Šaćiri na jednoj kopački nosio zastavu Švajcarske, a na drugoj zastavu samoproglašenog Kosova.

"Gardijan" dodaje da je srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović upitao Šaćirija zašto je odbio da igra za Kosovo, ako ga toliko voli i prikazuje njihovu zastavu.

Selektor srpske fudbalske reprezentacije Mladen Krstajić odbio je da komentariše poteze Šaćirija i Džake, rekavši da nema komentar.

- Ne bavim se ovim stvarima. Ja sam čovek od sporta i to je ono što ću ostati. Nemam komentar - rekao je Krstajić.

#Mediji

#Srbija

#Svet

#Svetsko prvenstvo

#Švajcarska

'