AKTUELNO

Četvorogodišnji S. A. (4), koji je puna četiri dana uspeo da preživi sam u hladnoj porodičnoj kući u Poljni kod Trstenika, još ne zna da su mu roditelji Slađana (50) i Časlav (57) Anđelković nastradali u bunaru u susednom selu. Mališan se oporavlja na Odeljenju pedijatrije u kruševačkoj bolnici, ali neprestano doziva mamu i tatu, pišu Novosti.

- Trenutno se radi ozbiljna procena u vezi s tim koliko je dečak zreo da prihvati šta se dogodilo. Uvek postoji mogućnost da razume tragičnu situaciju, čak i da prisustvuje sahrani, kao i da se sve to preskoči i da se još neko vreme radi s njim. Zasad je pod brižnom pažnjom stručnjaka - navodi izvor ovog lista iz kruševačke bolnice.

Mališan je dobrog zdravstvenog stanja i oporavlja se od traume i hladnoće kojima je bio izložen od subote posle ponoći, kada se pretpostavlja da su Anđelkovići u svojoj "opel astri" krenuli put Stragara, pa sve do noći između srede i četvrtka, kada ga je i prvi komšija Raka Popović izvukao iz kuće.

Foto: Printscreen Youtube

- Išao sam te noći da izjavim saučešće u komšiluku, umro je tu naš čovek iz sela - svedoči za Novosti Raka Popović, prvi komšija porodice Anđelković. - Došao je Saša Dimitrijević, meštanin, i rekao da je čuo dete kako plače. Shvatio sam to ozbiljno, počeo sam da zovem prvo Časlava, pa Slađanu, a oni su bili nedostupni. Odmah sam znao da nešto nije u redu.

Popović je pozvao policiju i krenuo ka kući prvih komšija. Strahovao je da će Anđelkoviće naći mrtve. Dete je zatekao ogrnuto u ćebence, ležalo je na krevetu. Rekao je dečaku: "Ja sam, tvoj čiča", jer ga je dečak tako oslovljavao. Mališan je samo raširio ruke i zagrlio spasioca.

Prava je misterija kako je dete uspelo da samo, bez ičije pomoći, opstane četiri dana. Rekao je lekarima da je jeo hleb i sve drugo šta je zatekao u kući. Spasao ga je plač, a kada će ponovo početi da se smeje zavisi od porodice kod koje će biti smešten.

- Pratimo celu situaciju, u ovom trenutku je izvesnije klasično hraniteljstvo - kaže za "Novosti" Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad, čiji su stručnjaci od prvog trenutka uključeni u rešavanje sudbine četvorogodišnjaka.

Dečak je nekoliko dana pre tragedije bio bolestan. U subotu je primio injekciju, ali u nedelju nije imao ko da ga odvede u dom zdravlja. Miroljub Nićiforović, brat pokojnog Časlava, kaže nam da je njihova molba socijalnim radnicima bila da im mališan bude što bliže kako bi ga posećivali. U Poljni se svi mole da dete bude kako treba, jer mu dosad život nimalo nije bio lak.

- Dešavalo se da ostave dete i zajedno krenu da beru tuđe voće - pričaju meštani

Činjenica je da su u njihovim kolima nađene i glavice kupusa. Finansijski su zaista bili zbrinuti. Imali su dve velike kuće, svinje, krave, skoro nov traktor... U vlasništvu su imali i stan u Trsteniku.

DETE VEĆ JEDNOM SPASAO PLAČ MEŠTANI

Poljne ispričali su nam da je četvorogodišnji S. A. već jednom spasen, i to kada je bio još mlađi. - Pričalo se i da su ga jednom roditelji poveli u krađu oraha, i to u vreme dok je trajao lov na divlje svinje - ispričali su nam poznanici Anđelkovića. - Zadesili su se u šumi i navodno, lovci su čuli dečji plač. Ko zna šta bi se desilo da nisu obratili pažnju i da su zapucali.

#Bolnica

#Dete

#Kruševac

#bunar

'