AKTUELNO

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu nije prihvatilo zahtev nadležnih grčkih pravosudnih organa da od njih preuzmu krivično gonjenje Jovana Vukotića, navodnog vođe "škaljarskog klana", zbog sumnji da je trgovao narkoticima, pišu Novosti.

Kako oni navode da im je rečeno u Tužilaštvu, zamolnica je stigla od Javnog tužilaštva Apelacionog suda u Atini, a uz nju su dostavljeni i određeni spisi predmeta. Nakon što je TOK sve to razmotrio, utvrđeno je da u ovom trenutku nema dovoljno osnova za sumnju koja bi bila dovoljna za vođenje istrage protiv Vukotića po našem zakonu. Odgovor pomenutom tužilaštvu Republike Grčke, uputili su preko Ministarstva pravde Srbije, preko kog su i dobili zamolnicu.

Vukotić je početkom septembra uhapšen u iznajmljenom stanu u Antaliji, a tom prilikom je pronađen makedonski pasoš na ime Georgi Andonov, ali sa njegovom fotografijom i potpisom. I pored toga što su Grci za njim raspisali međunarodnu poternicu zbog navodnog šverca 135 kilograma kokaina, Turci su ga proterali u Srbiju, čiji je inače državljanin. Pored ovog, on poseduje i crnogorsko državljanstvo.

Grčki istražni organi su početkom decembra prošle godine u letovalištu Varkizi uhapsili srpskog državljanina Martina Matijaševića (34), zbog sumnje da je deo lanca organizovane kriminalne grupe koja je narkoticima snabdevala poznate osobe u Atini. Pored Matijaševića, istragu su ubrzo poveli i protiv Vikotića, ali i jednog slovenačkog državljanina. Nakon pretresa luksuzne vile u kojoj je uhapšen Matijašević, pronađeno je 135 kilograma kokaina, čija se vrednost, kako je objavljeno, na crnom tržištu procenjuje na oko pet miliona evra. Inače, ova zaplena je jedna od većih u Grčkoj u poslednjih nekoliko godina.

Prema svojevremenom pisanju grčke štampe, osim narkotika koji su pronađeni u skrivenom skladištu luksuzne iznajmljene vile, policija je zaplenila i 12.000 evra, koji su, kako se sumnja, "zarađeni" od prodaje kokaina. Droga je, navodno, u grčku prestonicu dopremana iz zemalja Južne Amerike. Distribuirana je po noćnim klubovima, ali i po privatnim kućama, naročito u vreme žurki i proslava bogataša.

Protiv Vukotića je, nakon što je proteran u Srbiju, beogradsko Drugo osnovno javno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog falsifikovanja pasoša. Nedugo zatim, Drugom sudu je dostavljena optužnica, na osnovu koje je počelo suđenje. Prvostepena presuda izrečena je 30. novembra, i njome je osuđen na 15 meseci zatvora. Odlukom suda pritvor mu je produžen do pravosnažnosti presude, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo ili da pobegne iz zemlje. Žalbu su najavili i odbrana i tužilaštvo, koje je u završnoj reči tražilo da Vukotić bude osuđen na 18 meseci zatvora.

Tokom suđenja, Vukotić je priznao da je koristio sporni pasoš, uz opasku da je isti pronađen 1.000 kilometara daleko od Srbije:

- Lažni pasoš sam koristio samo radi svoje zaštite i zaštite članova porodice. Život mi je ugrožen, ali o tome ne mogu da pričam ako se suđenje ne zatvori za javnost. Spajaju me sa nekim ljudima i imenima iz "škaljarskog klana" koje ne poznajem, koji ni po društvenim, niti moralnim normama ne bi mogli čak ni da sede za mojim stolom. Ne osećam se krivim, jer pasoš nisam koristio u Srbiji, niti počinio krivično delo u ovoj zemlji. Podmeću mi se lažne optužbe iza kojih stoji kriminalna organizacija koja stoji i iza smrti mog prijatelja advokata Miše Ognjanovića.

UTAJA 22.800 EVRA POREZA PROTIV

Jovana Vukotića nadležni crnogorski organi vode postupak zbog sumnje da je utajio 22.800 evra. Vezano za ovaj predmet, početkom oktobra u Beograd je doputovao predstavnik tamošnjeg Državnog tužilaštva, kako bi prisustvovao saslušanju koje je obavio nadležni zamenik Drugog tužilaštva. Vukotić je odlučio da ne iznosi odbranu, rekavši da će se braniti ćutanjem.

#Grčka

#Srbija

'