AKTUELNO

Ostavili ŠOK PORUKU u ćeliji već 4 dan izmiču policiji

Damnjan Mitrović (40), državljanin Srbije, i njegov cimer Dragan Milosavljević (41), državljanin Bosne i Hercegovine, koji su u Sloveniji čekali da budu izručeni Srbiji, koja je za njima raspisala Interpolove poternice, pobegli su iz pritvora u subotu rano ujutru.

Kako su preneli slovenački mediji, filmsko bekstvo dogodilo se pred zoru, a dvojica pritvorenika, koji su uspeli da prerežu rešetke na prozoru ćelije, neopaženo izađu i preskoče zid opasan bodljikavom žicom, u ćeliji su ostavili poruku da "ne žele u Srbiju“.

- Dvojica pritvorenika čekala su ekstradiciju Srbiji. Mitrović zbog nedozvoljenog prelaska granice i trgovine drogom, a Milosavljević zbog trgovine narkoticima. Prvi je uhapšen krajem avgusta, a drugi sredinom septembra - objasnili su slovenačkim medijima sagovornici iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Kopru.

Foto: Pixabay.com

Trgovina drogom

Da pritvorenici, s kojima ranije nije bilo problema, nisu u svojoj ćeliji, primetili su stražari kada su u subotu ujutru došli da im daju doručak.

- Nije ih bilo u sobi. Pregledani su snimci kamera i tada je utvrđeno da su iz ćelije išetali oko 3.30 sati. Utvrđeno je da su pobegli tako što su delimično prerezali rešetke, a onda ih savili do te mere da su kroz njih mogli da se provuku - objasnili su izvori.

Kako su naveli, očigledno je da su Milosavljević i Mitrović dugo pripremali filmsko bekstvo. Pošto su najverovatnije pomoću komada nameštaja prerezali i savili rešetke, kroz rupu su proturili već napravljen konopac od posteljine.

- Uskočili su u dvorište i otrčali do kontejnera za smeće, popeli se na njega, prebacili uže i uspeli da preskoče zid opasan bodljikavom žicom - preneli su slovenački mediji.

Foto: Pixabay.com

Propust stražara

Zatvorski stražari, koji navodno ništa nisu videli ni čuli, još više su se šokirali kada su umesto dvojice muškaraca u sobi zatekli cedulju sa porukom.

- Begunci su napisali da su odlučili da pobegnu jer se ne slažu sa odlukom pravosuđa Slovenije da ih izruči Srbiji - potvrdili su oni.

U zatvoru u Kopru, iz kog navodno do sada niko nije pobegao, odmah je izvršen vanredni nadzor. Kako prenose mediji, utvrđeno je da je u noćnoj smeni bilo i manjih propusta stražara.

Dan posle spektakularnog bekstva pojavila se vest da je jedan od begunaca uhapšen u Trstu. Međutim, ova informacija brzo je demantovana jer je utvrđeno da nije reč o Mitroviću, niti Milosavljeviću.

MILOVANOVIĆU I KALINIĆU NIJE USPELO

Gotovo po istom scenariju koji se dogodio u zatvoru u Kopru, u februaru 2012. iz pritvora u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici pokušali su da pobegnu Sretko Kalinić i Željko Milovanović, koji su u međuvremenu pravosnažno osuđeni za ubistva. Oni su takođe u gluvo doba noći presekli rešetke na prozoru, iskočili u dvorište, ali su, na sreću, pripadnici Žandarmerije uspeli da ih uhvate, savladaju i vrate u ćelije. Nadležni su tada utvrdili i da je bilo propusta pripadnika straže.

#Zatvor

'