AKTUELNO

Za jednu porodilju još uvek se čekaju rezultati obdukcije.

U porodilištu Kliničkog centra u Kragujevcu u poslednje tri nedelje umrle su dve porodilje.

Jedna od njih, Snežana Jovanović (32) iz naselja Male Pčelice, preminula je zbog još nerazjašnjenog uzroka, dok je druga, kako kažu u Kliničkom centru, umrla usled iznenadnog srčanog udara.

Slaviša Vasiljević, brat Snežane Jovanović (32), koja je preminula nekoliko dana pošto je iz porodilišta puštena kući, za nebrigu i za njenu smrt optužuje lekare. Direktor Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović u utorak je potvrdio da su dve porodilje preminule, navodeći da se za jednu ženu zna uzrok smrti, dok se za drugu čeka nalaz obdukcije.

Slaviša Vasiljević kaže da je njegova sestra 26. decembra izašla iz porodilišta. U otpusnoj listi je napisano da je sve proteklo u redu, a posle nekoliko dana su nastale komplikacije.

- Porodila se carskim rezom 20. decembra, otpuštena iz bolnice 26, a već tri dana kasnije joj je pozlilo i primljena je u Urgentni centar. Preminula je 1. januara - kaže Vasiljević.

On dodaje da je porodici nejasno zašto je jedna zdrava i mlada žena iznenada preminula. Pokušali su makar da od lekara saznaju šta se desilo, gde su nastale komplikacije, ali još nisu dobili jasan odgovor, niti rezultate obdukcije.

- Čuli smo da lekari prebacuju odgovornost jedni na druge, tražili smo rezultate obdukcije, ali zasad nemamo nikakav odgovor. Obratili smo se javnosti preko društvenih mreža, sledeći korak je tužba. Želim da saznam zašto je moja sestra preminula, da li postoji i čija je odgovornost za njenu smrt, kako su je otpustili iz porodilišta ako nešto nije bilo u redu - kaže Vasiljević.

On sumnja da joj ni u Urgentnom centru nije pružena adekvatna pomoć, jer je, kako kaže, tu "dva dana ležala, a lekari ništa nisu preduzimali". Dodaje da je čuo da su uslovi u porodilištu dosta loši, da se pacijentima ne poklanja potrebna pažnja.

Direktor Kliničkog centra to odlučno negira. Kaže da su u porodilištu obezbeđeni svi potrebni uslovi.

-Jedna žena umrla je neposredno posle porođaja u našem porodilištu. Dobila je srčani udar, pokušali smo da je spasemo, učinili sve što je u našoj moći, ali nismo uspeli. To je žena koja se deset puta porađala u ovom porodilištu. Nažalost, desio se iznenadan infarkt - kaže dr Sazdanović.

U vezi sa slučajem Snežane Jovanović, direktor Sazdanović kaže da je posle porođaja puštena kući sa urednim nalazima i posle deset dana ponovo je došla u bolnicu, ne zbog ginekoloških, već zbog nekih drugih zdravstvenih tegoba.

- Primljena je u Urgentni centar, lekari su pokušali da joj pomognu. Zasad ne mogu da tvrdim koji je tačan uzrok smrti. Naložena je obdukcija i posle dobijanja tih rezultata znaće se pouzdano od čega je preminula- rekao je dr Sazdanović.

Beba u inkubatoru

Slaviša kaže i da je posle smrti njegove sestre Snežane, njena beba, dečak Nikola, u inkubatoru i sa njim je sve u redu. Iza 32-godišnje žene je ostala i kćerkica Danka, koja ima tri godine.

Č.N.

#Klinički centar Kragujevac

#Kragujevac

#Lekar

#Smrt

#porodilja

'