AKTUELNO

Veliki korak u borbi protiv kriminala.

Jedan od najtraženijih albanskih krijumčara drogom, Kljement Baljilji, predao se danas policiji nakon što je tri godine proveo u bekstvu i posle desetak bezuspešnih policijskih akcija njegovog hapšenja.

Baljilji, kog su mediji prozvali "balkanskim Pablom Eskobarom", izbegava hapšenje od maja 2016. godine zahvaljujući navodnim političkim vezama i mreži podrške koju je razvio u Sarandi, gradu na jugu Albanije.

U februaru 2017. godine, pod pritiskom zapadnih saveznika, Albanija je hapšenje Baljiljija stavila među prioritete s obzirom da se njegov "lanac droge" proširio na teritorije susednih zemalja i NATO saveznika.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj izjavio je novinarima da je predaja Baljiljija rezultat "sveobuhvatne, duge i kompleksne operacije sprovedene u saradnji sa albanskim partnerima".

Upitan šta je Baljiljiju ponuđeno za predaju, Lešaj je odgovorio: "Zagarantovan fer pravni postupak".

Na hapšenje Baljiljija više puta je pozivao i američki ambasador u Tirani Donald Lu zbog čega je albanski premijer Edi Rama pozvao policiju da se postara da on bude u pritvoru pre dolaska Luovog naslednika, preneo je Rojters.

Agencija AP je prenela da je Baljilji bio istaknuti zvaničnik lokalne administracije u Sarandi, kao i da se krio nakon što je Grčka za njim raspisala nalog za hapšenje.

Baljilji odbacuje optužbe, a u javnosti se pojavio i kada ga je grčka policija, u saradnji za američkog agencijom za borbu protiv droge optužila za transport 700 kilograma kanabisa u Grčku.

Uskoro posle toga je počeo da se krije.

Baljilji ima dvojicu advokata, jednog u Grčkoj i drugog u Albaniji, a obojica smatraju da dokazi protiv njihovog klijenta nisu dovoljno jaki.

Albanski premijer Edi Rama je izjavio da hapšenje Baljiljija predstavlja "veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala".

#Balkan

#Diler

#Hapšenje

'