AKTUELNO

Rumunska policija pronašla je paket sa 200 kilograma kokaina kako pluta Crnim morem, a veruje se da je taj paket bio deo tovara koji je zaplenjen u toj državi 22. marta, kada su uhapšena dvojica državljana Srbije.

Kako prenose tamošnji mediji, službenici granične policije otkrili su kokain u moru u blizini Konstance, a hemijskim analizama utvrđeno je da se radi o kokainu čistoće 90 odsto, koji je identičnog sastava kao i tona kokaina zaplenjena u martu u delti Dunava.

Uhapšena dva Srbina

Foto: Tanjug

- Nesumnjivo je da je reč o drogi koja je bila deo tovara pristiglog iz Latinske Amerike. Postoji mogućnost da u vodi ima još paketa koji su prilikom prevrtanja glisera ispali i koje su morske struje odvukle. Prema tome, sumnja se da je kokainska pošiljka iz Kolumbije bila mnogo teža od jedne tone - kaže izvor.

Podsetimo, rumunska policija je u saradnji sa srpskim kolegama, posle otkrivanja i zaplene 1.040 kilograma čistog kokaina, uhapsila Vranjance Nenada C. (43) i Todeta K. (50). Navodno, sumnja se da je njihov zadatak bio samo da prevezu drogu kopnenim putem, ali se još uvek istražuje da li su znali šta voze i za koga.

Finansirali tovar

Foto: Tanjug

- Posao im se izjalovio kada je najpre u okrugu Tulča pronađen kilogram kokaina koji je prilikom utovara ispao iz kombija bukureštanskih tablica. Dva dana kasnije na obali Crnog mora pronađen je prevrnut brod, registrovan u Rumuniji, s rekordnih 1.040 kilograma kokaina čistoće 90 odsto - podseća sagovornik i dodaje da se ispituju operativna saznanja da iza ove pošiljke navodno stoje Igor Dedović, vođa "škaljarskog klana", i izvesni Davor T., vođa "vranjskog klana".

- Proverava se da li su Davor T. i Dedović finansirali tovar koji je iz Južne Amerike trebalo da razgranatom mrežom saradnika stigne u Evropu - kaže izvor.

#Droga

#Kokain

#Rumunija

'