AKTUELNO

Nakon saslušanja mu je, kako prenose mediji, određen pritvor.

Darjan Ješovnik, poznatiji kao hrvatski "kralj kokaina" i dugogodišnji begunac, uhapšen je u Srbiji, na granici sa Mađarskom.

U Višem sudu u Subotici kažu da je sudija za prethodni postupak nakon saslušanja održanog 7. aprila, odredila ekstradicioni pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva.

- Za ovim licem raspisana je međunarodna poternica od strane Republike Hrvatske, a radi vođenja krivičnog postupka u toj zemlji zbog krivičnih dela zloupotrebe narkotičkih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih dela po Krivičnom zakonu Hrvatske. Lice je lišeno slobode 6. aprila na graničnom prelazu Horgoš prilikom pokušaja ulaska u našu zemlju. Nakon stavljanja u pritvor Viši sud u Subotici će u zakonskim rokovima odlučiti o ispunjenosti zakonskih uslova za njegovo izručenje Hrvatskoj – kaže Rajko Maravić, portparol Višeg suda u Subotici.

Kako su preneli hrvatski mediji on je u bekstvu od 2011. godine. Lociranje i hapšenje Darjana Ješovnika je pripremano duže vreme, a na Horgošu je ciljano izdvojen, identifikovan i uhapšen.

On je, u noći između 6. i 7. aprila, na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa MUP-om Srbije uhapšen sa lažnim dokumentima na ime Uroš Vojinović.

Ješovnik se, duže od decenije, krio u raznim državama, uključujući i Srbiju, a sumnjiči se da je u toku 2010. i 2011. godine, kao član organizovane kriminalne grupe, prokrijumčario najmanje 718 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju sa namerom da ga distribuira u Hrvatskoj, Sloveniji i Holandiji.

Većina članova ove organizovane kriminalne grupe uhapšena je u Španiji, Hrvatskoj i Srbiji dok je Ješovnik bio u bekstvu.

Televizija Vojvodine je, pozivajući se na nezvanična saznanja, navela da je Ješovnik bio blizak saradnik Darka Šarića koji je krajem decembra prošle godine u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

On je uhapšen po međunarodnoj Interpolovoj poternici koju je izdao Nacionalni centralni biro iz Zagreba.

Ješovnik je dugi bio označen kao jedan od najtraženijih begunaca Hrvatske.

Prenosili i posredovali u prodaji 339 kilograma kokaina

Kako je Slobodna Dalmacija ranije pisala, u maju 2011. godine u medijima je odjeknula vest o međunarodnoj akciji koju je koordinirala američka DEA. Razbijen je lanac krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Evropu, koji je predvodio Petar Ćosić (40) zvani Šarac iz Tomislavgrada.

USKOK je optužnicu podigao sredinom maja 2012. godine, samo nekoliko dana pre isteka zakonskog roka od godine dana, koliko je maksimum za podizanje optužnice. U optužnici tvrdi da je Šarac upravljao zločinačkom organizacijom koja je kupovala, posedovala, prenosila i posredovala u prodaji najmanje 339 kilograma kokaina dovezenog iz Brazila i vrednog 12,8 miliona evra.

Osim Šarca, u ilegalnom poslu su sudelovali i njegov brat Ante Ćosić (44), Šaćir Lucević (36), slovenski državljanin, Manuel Vulić (26) zvani Manči, preduzetnik u Češkoj, Nebojša Erkman (36) iz Osijeka, Darjan Ješovnik (27), slovenski državljanin, Stanislav Knežević (50), zvani Stanko iz Splita, Đorđe Fistirić (41), zvani Đoko iz Zadra i Vlatko Šoš (32) iz Zagreba.

Optužnica USKOK-a teretila ih je da su se organizirali tako da su od januara 2010. do maja 2011. godine na području Zagreba, Zadra, Splita, potom Slovenije, BiH, Holadnije i Španije preprodavali kokain koji su pre toga dovozili brodovima iz Južne Amerike, odnosno Brazila, do luka u Španiji, a onda bi ih prebacivali na brze gumene čamce i prevozili do obale.

Suđenje je na splitskom Županijskom sudu počelo krajem marta 2014. godine, gotovo tri godine nakon hapšenja, a iako je sudija vrlo često zakazivao rasprave, one u pravilu nisu održavane jer bi uvek netko bio sprečen da se pojavi.

Tako je bilo sve dok nije istekao maksimalni rok za istražni zatvor, a nakon što su svi okrivljeni pušteni na slobodu, ista se priča nastavila.

Postupak je na splitskom Županijskom sudu za sedmoricu okončan mimo očiju javnosti prošle godine, tako da su se svi dostupni optuženi, osim Lucevića i Ješovnika, nagodili s USKOK-om. Određene su im kazne koje su bile jednake vremenu provedenom u istražnom zatvoru, tako da praktično nisu ni morali ići na odsluženje.

Jedino je organizator Šarac dobio četiri godine zatvora, odnosno pola godine više od maksimalnog roka istražnog zatvora koliko je proveo iza rešetaka na Bilicama.

Svima je oduzeta i protivpravno zarađena imovinska korist, a najviše, Petru Ćosiću koji je ostao bez 150 hiljada evra, "mercedesa CL 500", nekoliko mobilnih telefona, laptopa, dve centralne jedinice za video-nadzor, te kreditnih kartica.

#Kokain

'