AKTUELNO

"Ono što Crnogorci zapetljaju dole, uglavnom se raspetljava u Beogradu", kažu sagovornici "Novog jutra" ističući zabrinutost zbog mogućnosti da se nakon ubistva Vukotića, rat prenese na srpske ulice. Ocenjuju i da je najverovatnije u ubistvo umešala prste treća linija, te da likvidacija nije direktno urađena od strane škaljarskog ili kavačkog klana.

U Kotoru je u subotu ubijen Veselin Vesko Vukotić (61), otac navodnih šefova škaljarskog kriminalnog klana, a prema prvim informacijama policije ovo je delo profesionalnog ubice. Vukotić je otac Igora i Jovice Vukotića koji važe za vođe škaljarskog klana.

Ovim ubistvom nastavljen je rat crnogorskih kriminalnih klanova, koji u crnogorskom podzemlju besni od kraja 2014. godine. U tom ratu ubijeno je oko 30 ljudi.

Luke u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj postale su glavno raskršće za kokain koji dolazi iz Južne Amerike, objašnjava Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija. Karteli su ranije drogu transportovali preko zapadne Afrike, ali su shvatili da im se više isplati da korumpiraju policiju i carinike u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, nego da plaćaju po tri ili četiri paravojske ili policije u Nigeriji.

- Zato je pritisak veliki i zato dolazi sve više ubistava i sudara oko tržišta i poslova. Sada počinju sve više da se primenjuju pravila ruske i italijanske mafije: svako ko je uključen u posao, sa sobom uključuje i svoju porodicu! On je meta, ali i porodica mu je meta. Ovo je sistem koji je napravila ruska mafija i koji se kopira svuda u svetu. Dakle, ako se neko kandiduje za člana mafije, prvo mora da popiše imena svih članova porodice. Potom mafija proverava da li je to tačno, pa potencijalni član mafije odgovara svojim i životima članova svoje porodice – objašnjava Nicović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Jeremić, urednik portala "Embargo", kaže da je sredinom 1990-ih određeni broj žestokih momaka počeo da traži utočište u Južnoj Americi i Južnoafričkoj Republici.

- Oni su praktično začetnici velikog biznisa koji je postojao i ranije, ali nije bio toliko pod kontrolom ljudi sa Balkana. Početkom 1999-ih kada su se u našoj zemlji, ali i u Beogradu, obreli mnogi žestoki momci koji su se prethodno vratili iz inostranstva ili iz zatvora, droga nije bila glavni biznis. Međutim, sredinom 90-ih droga počinje da bude glavni biznis – kaže Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Božidar Spasić, bivši obaveštajac, kaže da ga brine ubistvo koje se dogodilo u Kotoru, jer se ovakva događanja iz Crne Gore uvek prebace na beogradske i srpske ulice.

- Ono što Crnogorci zapetljaju dole, uvek su raspetljavali ovde. Ubistvo u Kotoru je krvavo, osvetničko ubistvo i teško do sada možemo govoriti o škaljarskom i kavačkom klanu. To su dve neke zabiti koje su se potrošili među sobom i siguran sam da se tu umešala neka treća linija kojoj je u interesu da se oni međusobno pobiju – ocenjuje Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da su albanske, crnogorske i hrvatske luke nekada bile korišćene za šverc cigareta, a da se danas koriste za drogu. Ističe da je mnogo spekulacija o ubistvu Veselina Vukotića.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Crna Gora

#Mafija

#Novo jutro

#Ubistvo

'