AKTUELNO

Avganistanac A. S. (39) uhapšen je juče zbog sumnje da je naručio i platio ubistvo dvojice svojih sunarodnika - Kamrana Kana (20) i Pantazaija Mubareza (17), čija su tela, u razmaku od 24 sata, nađena prošle nedelje u Karađorđevoj ulici u Beogradu i u Krnjači.

Kako je saopšteno iz MUP, osumnjičeni A. S. tereti se za podstrekivanje na teško ubistvo.

Svađa oko novca

- Sumnja se da je A. S. početkom juna došao u sukob sa svojim sunarodnikom Kamranom Kanom. Navodno, njih dvojica su duže vreme sarađivala u poslovima vezanim za krijumčarenje migranata. Posvađali su se oko podele novca od krijumčarenja, pa je A. S. navodno odlučio da se reši svog doskorašnjeg saradnika Kana - objašnjava naš izvor i dodaje da je osumnjičeni A. S. tada platio maloletnom Pantazaiju da ubije Kana.

- Dao mu je 300 evra za to ubistvo i maloletnik je 5. juna nožem izbo Kana ispred kladionice u Karađorđevoj ulici. Zločin nije počinio sam, već je angažovao još jednog mladića iz Avganistana. Njih dvojica su se kobne večeri najpre posvađali sa žrtvom i Pantazai mu je zario nož direktno u srce, posle čega je sa saučesnikom pobegao - objašnjava sagovornik.

Cucić: U pitanju je siledžijska grupa

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Srbije, rekao je posle ubistava migranata da su oni u Srbiji bili u prolazu, jer su nameravali da odu u neku od zemalja EU. - Radi se o grupi veoma problematičnih momaka, koja unazad godinu dana, uslovno da kažem, na siledžijski način maltretira ne samo svoj krug već i druge migrante. Upravo taj momak koji je ubijen maltretirao je druge migrante. Kad god se reagovalo, maltretirani nisu smeli da prijave nasilnika jer su se plašili. To je rezultiralo svađom među njima, koja se završila ubistvom - rekao je Cucić i dodao da "nema razloga za paniku, jer među 150.000 ljudi koji su prošli kroz Srbiju ima i kriminogenih elemenata".

Nakon zločina, iste večeri, policija je uhapsila saučesnika. - Saznavši za to, naručilac ubistva se uplašio da će policija uhapsiti i plaćenika i da će ovaj ispričati sve policiji. Zbog toga je, kako se sumnja, angažovao drugog migranta, kome je dao novac da ubije Pantazaija - kaže izvor Kurira i podseća da je telo drugog ubijenog migranta pronađeno 6. juna u šumi nedaleko od prihvatilišta za migrante u Krnjači.

Krijumčarski klanovi

- Ubica Kamrana Kana izboden je nožem čak 24 puta, tako da mu nije bilo spasa. Bukvalno je bio iskasapljen, ubodi su bili po čitavom telu. Policija je odmah posumnjala da su ubistva dva migranta povezana, što se ubrzo i ispostavilo kao tačno - kaže izvor.

Prema njegovim rečima, među migrantima, naročito onim iz Avganistana, postoje klanovi koji međusobno ratuju.

- To su krijumčarski klanovi koji za veliki novac prebacuju sunarodnike preko granice s Hrvatskom i Bosnom - kaže izvor.

A. S. određen je pritvor, a na saslušanju u tužilaštvu negirao je da je podstrekivao i platio dva ubistva.

#Migranti

#Ubistvo

'