AKTUELNO

Carinici su u utorak sprečili dvojicu Somboraca da prokrijumčare 55 uređaja za proizvodnju kriptovalute bitkoin, koje su pokušali da izvedu na ulaznoj strani graničnog prelaza Bački Breg.

Putnici su se nalazili u kombiju sa prikolicom, somborskih registarskih oznaka, kojim su dolazili iz Mađarske ka Srbiji. Uprava carina navodi da je u razgovoru sa carinskim službenicima 28-godišnji vozač, navodno vlasnik prodavnice građevinskog materijala, prijavio za carinjenje grede, letve i ploče od iverice, kojih je prikolica bila puna.

Ono što je prećutao nalazilo se u prikolici ispod prijavljene robe. Reč je o uređajima marke "asic litecoin miner" za proizvodnju virtuelne valute bitkoin, koja nastaje procesom rudarenja ("mining"), za šta je neophodan specijalni računar koji može da rešava komplikovane jednačine i tako proizvodi virtuelni novac.

S obzirom na to da je vrednost zaplenjene robe procenjena na gotovo 10.000 evra, što prevazilazi trećinu vrednosti vozila, do okončanja postupka protiv vozača zadržani su i kombi i prikolica, navodi uprava carina.

#Bitkoin

#Krijumčarenje

'