AKTUELNO

Policija je u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, u više odvojenih akcija na području cele Srbije uhapsila 62 osobe zbog različitih krivičnih dela.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, za Novo jutro pohvalio je uspešnu akciju policije, i naglasio da policija ima za cilj da služi i štiti interese građana.

- Posao policije je da skloni kriminal sa ulica i treba pozdraviti ovu akciju. Ono što je važno je takođe da narod sarađuje sa policijom. Suština je da građani razumeju da policija radi u njihovom interesu. Policija ima cilj da služi i da zaštiti – kazao je Nicović.

Foto: TvPink Printscreen

Mediji su objavili da su u okviru akcije uhapšeni nastavnik iz okoline Apatina koji se tereti za posedovanje pedofilskog materijala, i dve devojke iz Leskovca zbog sumnje da se bave skidanjem crne magije.

Stevan Đokić, predsednik Centra za bezbednost, rekao je da je za poslednjih par godina policija imala više nego inače uspešno realizovanih akcija.

- U posednjih par godina policija napreduje. Sada je pitanje šta će sudstvo da uradi. Kriminal je u poslednje vreme na dosta nižem stupnju u poređenu sa tim šta se sve dešavalo u prošlosti– rekao je Đokić.

Nebojša Milosavljavić, advokat, kaže da su akcije policije deo crne hronike i to je atraktivno za medije.

- Pitanje je šta će dalje da se dešava, jer zavisi kakve dokaze ima policija za dalji postupak. Nije rešenje samo da se hapsi. Pre nekoliko dana u Višem sudu u Beogradu je doneta presuda 40 godina zatvora za teško ubistvo, i sada je prekvalifikovana na obično ubistvo prebačeno na 15 godina zatvora. Odluka još uvek nije pravosnažna i konačna, ali se očekuje – rekao je Milosavljević, naglašavajući da mediji poprilično „pumpaju vesti“.

Đokić kaže da je priprema za teren policije odrađena na pravi način.

Foto: TvPink Printscreen

- Akcije su dobre, pronađeni su dobri dokazi, sada da vidimo šta će sud da uradi – dodao je Đokić.

Prema Milosavljeviću, jasan je razlog zbog čega u pojedinim zemljama cveta kriminal i zbog čega počinju ratovi između klanova.

- Zbog droge i oružja izbijaju mafijaški ratovi. To je glavni razlog razvoja kriminala – kaže Milosavljavić.

Međutim, po Nicoviću zaplena narkotika i uspešne policije akcije nisu presudne i merodavne kada je u pitanju razvoj kriminala. Kako objašnjava Kosovo je pravi primer tome.

- Kosovo je jedina teritorija gde nije zaplenjena droga. Ispada da je Kosovo čisto – dodao je Nicović.

Foto: TvPink Printscreen

Milosavljević je rekao da su u svetu pojedini lobi toliko jaki, da se na sve načine pokušava da se legalizuje nešto što nije moralno, ali i ni u skladu sa krivičnim pravom.

- U nekim zemljama u naučnim krugovima priča se o tome da se pedofilija legalizuje. Postoje udruženja ljubitalja dece. Organizuju se takmičenja za mis devojčica do pet godina. To je jedan trend i oko toga se vrte velike pare i moćni lobi to štite – objašnjava Milosavljević.

#Hapšenje

'