AKTUELNO

Nema težeg trenutka nego kada majka umesto da se bori za svoje dete, počne da se bori protiv njega, kaže D.A (55), samohrana majka iz Beograda, koja zajedno sa ćerkom trpi svaki vid nasilja od sina.

- Svakog jutra se budim sa strahom kakav će dan da nam bude, i šta još može da se desi. Moja ćerka i ja se plašimo za svoje živote – ovom rečenicom za portal Pink.rs počinje svoju ispovest D. A (55) koja već deset godina, zajedno sa svojom ćerkom, trpi psihičko i fizičko naslije od svog sina.

Foto: Pink.rs

Pokušavala je mnogo toga - i da sina prijavi policiji, i da mu pomogne u odvikavanju, i da prati njegovu terapiju... Ipak, ništa nije urodilo plodom, a ona i ćerka prepuštene su same sebi i životu punom nasilja. Sve je počelo pre tačno deset godina, kada se sin “navukao” na drogu.

- Sa 16 godina je počeo da krade i obija prodavnice i stanove. Tada je kao maloletnik završio u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, gde je proveo dve godine. Tamo je dočekao i punoletstvo – priča ona i dodaje da je očekivala da će na tome i da se završi, dodajući da tada nije ni slutila koji problem on zapravo ima.

Otac i majka u jednom

D. A je samohrana majka dvoje dece – ćerke (24) i sina (26). Kaže da ju je suprug ostavio po rođenju devojčice, i od tada ništa o njemu ne zna. Sa dvoje maloletne dece u velikom gradu snalazila se kako je znala i umela.- Jednog dana suprug je jednostavno otišao, a nas ostavio. Od tada se borim za njih dvoje na sve moguće načine u želji da im stvorim normalan život. Međutim, strašno je za jednu majku da umesto da se bori za svoju decu, krene da se bori protiv jednog od njih – priča ona.

U stanu je pronalazila razne tablete, za koje nije znala šta su, a on je neko vreme u porodičnoj bašti gajio i marihuanu koju je lično konzumirao, ali i prodavao.

“Ubiću vas na spavanju, meni niko ništa ne može”!

D.A kaže da je to bio samo početak pakla u koji je ova porodica upadala sve više i više. Majka i ćerka su polako počinjale da budu “vreća za pražnjenje” uvek kada bi nastupila kriza. Pretnje su se svakodnevno nizale, a ulog u svemu tome postali su njihovi životi.

- Zna da se razbesni i da mi kaže “ Ubiću vas na spavanju”, ili “ Idem do pumpe da kupim benzin, i da vas zapalim”. Ume tako da dovede društvo, pojedu sve iz frižidera, pa mi danima nemamo šta da jedemo – priča ona, i dodaje da ćerka danima ne jede i ima zdravstvene probleme.

- Ne znam kako živi, hranu ne uzima, a njega kada vidi povraća. Kosa je počela da joj opada na pečate. Zbog batina je iščašila lopaticu na kolenu i završila u gipsu. Plašim se za njeno psihičko i fizičko zdravlje. Mlada je, život treba da je pred njom – kaže D.A, koja je počela da posećuje i psihijatra.

Foto: Privatna arhiva/glava ćerke A.D.

Foto: Privatna arhiva/noga ćerke A.D.

Majka dodaje i da se gotovo svakog dana nešto novo desi, mir je jedino kada on nije kod kuće.

- Jedne večeri je ćerki prislonio nož ispod grla i rekao da će je zaklati. Mene je držao budnu celu noć, nije mi dozvoljavao da spavam. Znao je da uzme motku i da polomi sve po kući, nas je udrao pesnicama, jedne večeri je doneo i pištolj u kuću. Svakodnevno masturbira u našoj blizini i nije ga nimalo sramota zbog toga – priča ona spuštajući glavu i gledajući u pod.

Foto: Pixabay.com

Lažna nada trajala godinu dana

Kako kaže, jednog dana je rešio pokuša da se “skida” sa narkotika, međutim to mu nikako nije polazilo za rukom. Počeo je ozbiljno da krizira i da ima halucinacije, pa je majka odmah pozvala Hitnu pomoć. Završio je u bolnici “Laza Lazarević”, gde su ga ispitivali i ustanovili da je neuračunljiv, a lekar je majci objasnio da ima “neke promene na mozgu u vidu rupa” koje su posledica drogiranja.

AGONIJA SE NASTAVLJA: Plašim se da ćerku ostavim kod kuće!

D.A kaže da njen sin sada ima novu devojku, koju redovno dovodi kući i za koju veruje da takođe konzumira narkotike. - Slični su! Jedne večeri je počela da nas hvata za ruke, da nam govori da je zaražena Hepatitisom C, i da smo sada i mi zaražene. Moje dete je bilo prestravljeno zbog toga. Bojim se da je ostavljam kod kuće, jer njih dvoje mogu svakog časa da dođu – dodaje ona i kaže da mora da radi jer jedino tako mogu da se prehrane i omogući svojoj porodici uslove za osnovnu egzistenciju.

- Već je imao neka krivična dela u vidu raznih razbojništava, pa su oni odlučili da tri godine bude na uslovnoj i da se leči. U početku je bilo sve dobro, a onda je upoznao devojku koja ga je vratila u svet droge – očajna je ona, i dodaje da je za sve to vreme ona išla i prijavljivala ga policiji, ali da nadležni nikada nisu adekvatno reagovali zbog nedostatka dokaza.

Komšije nemaju razumevanja, nadležni savetuju da se njih dve edukuju i da mu pomognu?!

Ona kaže da komšije ne žele da se mešaju u njihov život, da ih “njhova nesreća ne zanima i ne dotiče”, pa nema ni svedoke koji bi potvrdili njegovo ponašanje.

- Jedne večeri, dok je ludovao po stanu, ćerka je izjurila iz dvorišta. Komšinice su je samo gledale, čak je jedna dobacila da ne može da bavi našim problemima – priča ona.

Kako kaže, zakonski je on “pokriven” jer je zvanično pod terapijom, iako je ona sigurna je on terapiju koja je trebalo da traje tri godine, poštovao samo godinu dana.

Foto: Pink.rs

- Po zakonu on je na posmatranju, navodno pije lekove, i nadležni kažu da mi treba da se edukujemo kako bi mogli da ga razumemo i pomognemo mu – objašnjava očajno ona i kaže da ne može da razume da niko ne čuje njihov vapaj u pomoć.

- Prijavljivala sam ga, čak sam u policiju nosila marihuanu i govorila da je njegova, ali oni su samo odlagali to po strani i govorili da će se sve rešiti i na tome sve ostane – zaključuje svoju potresnu priču D.A. ističući da policiju zove u trenucima kada sin nije kod kuće, jer ga se boji.

Evo šta predviđa novi zakon o PORODIČNOM NASILJU (VIDEO)

J. Stanković

#Droga

#Hapšenje

#Laza Lazarević

#Majka

#Nasilje

#Policija

#Porodično nasilje

#sin

#ćerka

'